Nederlandse Omroep Stichting (NOS)


NOS: Presentatie eindrapport Commissie Davids

12 januari

Nederland 1

Politiek 24

Vanaf 10.00 uur

Vanaf 10.00 uur

Presentatie eindrapport commissie Davids live bij de NOS

De NOS doet morgen live verslag van de presentatie van het eindrapport van de Commissie Davids. In dat rapport staan de bevindingen over de rol van Nederland bij de inval door de Amerikanen en Engelsen in Irak in 2003. Specifiek onderzocht de 'Onderzoekscommissie Irak' 'de voorbereiding en de besluitvorming over de politieke steun van Nederland aan de inval in Irak in de periode zomer 2002 tot zomer 2003'. De presentatie van het rapport is zowel te zien op Nederland 1 als op het digitale kanaal Politiek 24 (www.politiek24.nl). Eva Jinek presenteert de uitzending.

De uitzending van morgen kent een aantal elementen. Er is een terugblik te zien op de inval in Irak. Commisisievoorzitter Davids, voormalig president van de Hoge Raad, biedt daarnaast het eindrapport aan minister-president Balkenende aan. En de NOS is live aanwezig bij de aansluitende persconferentie, eveneens door commisievoorzitter Davids.

In de studio in Hilversum zijn twee gasten aanwezig voor de duiding van de uitkomsten van het rapport. Rob de Wijk, directeur van het Centrum voor Strategische Studies in Den Haag. De Wijk is deskundige op het gebied van internationale betrekkingen en veiligheidszaken. Arthur Docters van Leeuwen is jurist, voormalig topambtenaar en deskundig op het gebied van integriteits- en veiligheidsvraagstukken.

In Den Haag tekent verslaggever Dominique van der Heyde voor de politieke duiding.

--- einde persbericht ---