TROS

Afdeling Communicatie
Hilversum, 11-01-2010

Televisie
TROS REGELRECHT
Uitzending vanaf dinsdag 12 januari
Nederland 1 - 21.05 uur

OVERBLIJFKRACHTEN WORDEN NIET GESCREEND
Verklaring gedrag niet verplicht

Het nieuwe programma TROS REGELRECHT besteedt in de eerste uitzending op dinsdag 12 januari aandacht aan een manco in de regelgeving omtrent opvang voor kinderen. Het blijkt dat overblijfkrachten niet verplicht zijn een verklaring omtrent gedrag, in de volksmond een verklaring van goed gedrag, aan te vragen.

Iedereen die met kinderen werkt zoals op school, kinderdagverblijf en naschoolse opvang is wettelijk verplicht een verklaring omtrent gedrag (VOG) aan te vragen. Voor overblijfkrachten geldt zo'n verplichting echter niet. Een VOG wordt, voor mensen die met kinderen werken, alleen verstrekt als men nooit is veroordeeld voor seksueel misbruik. In de praktijk betekent dit dat ouders niet de zekerheid hebben dat overblijfkrachten gescreend zijn op veroordelingen wegens seksueel misbruik.

TROS REGELRECHT heeft uitgezocht hoe professionele organisaties in de praktijk omgaan met de VOG. De redactie van het programma benaderde 96 organisaties met de vraag of ze een VOG vragen aan overblijfmedewerkers. Hieruit blijkt dat 13% van de organisaties hier niet om vraagt. Naar schatting zijn bij deze organisaties 50.000 kinderen ondergebracht.

Joost Eerdmans van het TROS REGELRECHT-team: "Ik heb zelf twee jonge kinderen en eis dat de mensen die met mijn kinderen werken goed gecheckt zijn." Eerdmans gaat naar Den Haag en pleit daar voor een wettelijke verplichting op een VOG voor overblijfkrachten.

Informatie over TROS REGELRECHT is ook te vinden op www.trosregelrecht.nl.