Raad van State


dinsdag 12 januari 2010
Zitting over de verlenging door de staatssecretaris van OCW van de licentie voor havo-onderwijs aan de scholengemeenschap Wolfert van Borselen in Rotterdam Noord. De stichting Bestuur Openbaar Onderwijs Rotterdam had voor de scholengemeenschap om een verlenging van de licentie met één jaar gevraagd. De school kan daardoor tot 1 augustus 2010 havo-onderwijs aanbieden. De verlenging is nodig omdat de verplaatsing van de school naar Hillergersberg nog niet helemaal is afgerond. De stichting voor het Rooms Katholiek Voorbereidend Hoger- en Middelbaar Onderwijs voor noordelijk Rotterdam is het niet eens met het besluit van de staatssecretaris en komt daartegen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De stichting vreest nog meer leerlingen kwijt te raken als de scholengemeenschap Wolfert van Borselen nog een jaar langer havo-onderwijs mag aanbieden. (zaaknummer 200905299/1)

11.00 uur

Zitting over de weigering door de hoofddirectie van de Informatie Beheer Groep om aan een student uit Groningen een bewijs van inschrijving te verstrekken voor de studie geneeskunde. De student was al drie keer uitgeloot voor de studie. Via de decentrale loting van de universiteit Groningen heeft hij toch een plek bemachtigd. De IBG weigerde hem echter in te schrijven als student geneeskunde, omdat hij feitelijk vier keer had meegeloot en de regels maximaal drie keer meeloten toestaan. De rechtbank in Groningen oordeelde in augustus 2009 dat de student toch mocht beginnen aan zijn studie omdat de IBG het vertrouwen had gewekt dat de loting volgens de regels was verlopen. Tegen deze uitspraak komt de IBG in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens de IBG is de wet heel duidelijk en mocht de student er niet op vertrouwen dat een vierde keer meeloten tóch mogelijk was. De Raad van State heeft op 29 september 2009 in een voorlopige uitspraak geoordeeld dat de student nog niet aan zijn studie mocht beginnen. Deze uitspraak met zaaknummer 200907536/2 is te vinden op de site. (zaaknummer 200907536/1)

11.30 uur

Zitting over de exploitatievergunningen die de burgemeester van Rotterdam heeft verleend aan diverse coffeeshops aan de Nieuwe Binnenweg, de Jasmijnstraat en de Wapenstraat in Rotterdam. Het gaat om exploitatievergunningen met een beperkte geldigheidsduur, namelijk tot 1 juni 2009. In 2007 heeft de gemeente Rotterdam een coffeeshopbeleid vastgesteld. Volgens dit beleid zijn er geen coffeeshops meer toegestaan binnen een afstand van zowel 200 meter hemelsbreed als 250 meter loopafstand tot middelbare scholen en scholen voor middelbaar beroepsonderwijs. Coffeeshops die niet aan deze afstandseis voldoen, krijgen volgens het beleid tot 1 juni 2009 de tijd om zich op de nieuwe situatie voor te bereiden. De coffeeshops zijn het hier niet mee eens en komen in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vinden dat zij onterecht worden gesaneerd. De rechtbank in Rotterdam verklaarde eerdere beroepen van de coffeeshops in februari en mei 2009 ongegrond. De zitting gaat ook over de weigering door de burgemeester om exploitatievergunningen te verlenen voor twee nieuwe coffeeshops buiten de afstandsgrenzen. Deze coffeeshops waren eerst gevestigd binnen de afstandsgrenzen van scholen. De burgemeester heeft de vergunningen geweigerd omdat het gemeentelijk coffeeshopbeleid ook geen nieuwe coffeeshops toelaat. De exploitantanten vinden het niet eerlijk dat zij geen nieuwe kans krijgen om hun bedrijf voort te zetten. Daarom komen zij in hoger beroep bij de Raad van State. De rechtbank in Rotterdam verklaarde eerdere beroepen van de coffeeshophouders in juni en juli 2008 ongegrond. Ook de burgemeester komt in hoger beroep. Hij is het niet eens met een overweging van de rechtbank over de bevoegdheid van de burgemeester. (zaaknummers 200902704/1, 200904892/1, 200904141/1, 200904876/1)

11.45 uur

Zitting over de registratie van de politieke partij 'OPPOSITIE KAN ALTIJD' met de aanduiding (O.K.A.) in het kiesregister van de gemeente Doetinchem voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Het centraal stembureau voor de gemeenteraadsverkiezingen heeft het verzoek om registratie in het kiesregister niet in behandeling genomen, omdat het verzoek te laat is ingediend bij het stembureau. Volgens het stembureau was 7 december 2009 de laatste dag om een registratieverzoek in te dienen en is het verzoek pas op 8 december 2009 binnengekomen. Een inwoonster van Doetinchem is het niet eens met deze beslissing. Zij vindt dat de gemeente de oprichter van de politieke partij O.K.A. verkeerd heeft geïnformeerd. Daarom komt zij in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201000092/1)

12.00 uur

Zitting over de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant heeft verleend voor een motorcrossterrein aan de Zevenbergseweg in Berghem. Het gaat om een vergunning voor een motorcrosscircuit, een quad- en scooterbaan, een kartbaan, een horecagelegenheid en een schietbunker. Met de vergunning mag het motorcrossterrein langer en vaker open zijn. Stichting de Groene Zone en een aantal inwoners uit Oss verzetten zich tegen de vergunning en komen daartegen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vinden dat het provinciebestuur onvoldoende rekening heeft gehouden met de belangen van omwonenden. Zij vrezen vooral voor extra geluidsoverlast. Verder zou het terrein negatieve gevolgen hebben voor de ecologische verbindingszone in de buurt. (zaaknummer 200904094/1)

15.00 uur

Zitting over de weigering om de naam van de politieke partij 'Stop Wilders.nu' te registreren in het kiesregister van de gemeente Den Haag voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Het centraal stembureau voor de gemeenteraadsverkiezingen heeft dit geweigerd omdat de naam in strijd zou zijn met de openbare orde. De naam tast de persoonlijke levenssfeer van de heer Wilders aan, aldus het centraal stembureau. De politieke vereniging 'Stop Wilders.nu' is het niet eens met de weigering en komt in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De vereniging vindt namelijk dat de naam van de partij niet gericht is op de persoon Wilders, maar op zijn gedachtegoed. Dit is volgens haar niet in strijd met de openbare orde. (zaaknummer 201000115/1)