Ingezonden persbericht


Grontmij N.V.

De Bilt, 12 januari 2010 Persbericht

Grontmij: structuur in lijn met groeimarkten


· Grontmij herstructureert van zes geografische regio's naar drie nieuwe business

lines Water & Energy, Transportation & Mobility en Planning & Design
· Per business line één groepsdirecteur


· Versterkte strategie 2010-2015 gericht op: o verhoging organische groei van de bedrijfsopbrengsten en winstgevendheid o verbeteren van lokale markt posities en verhoging van de efficiency o verdere uitbreiding door acquisities o cros-border selling en interne kennisoverdracht belangrijke pijlers van nieuwe strategie

· 2010: uitvoering kostenreductieplan, eerste voordelen merkbaar in tweede helft van het jaar en implementatie nieuwe organisatiestructuur.

Grontmij brengt de structuur terug van zes afzonderlijke geografische regio's naar drie business lines in overeenstemming met de meest winstgevende en snelst groeiende markten water, energie en infrastructuur naast duurzame planning en ontwerp. Grontmij zal voortaan opereren en rapporteren in de drie business lines: Planning & Design,

Transportation & Mobility en Water & Energy.

Daarnaast versterkt Grontmij haar strategie, gericht op winstgevendheid, verhoging van de organische groei van de bedrijfsopbrengsten en verdere uitbreiding door acquisities, voor de komende vijf jaar. De onderneming zal zich richten op de uitwisseling van lokale expertise met als doel meer cross selling in het internationale bedrijf tot stand te brengen. De kern van Grontmij's strategie is het creëren van waarde voor haar klanten door het ontwerpen en realiseren van een duurzame woon- en werkomgeving.

Sylvo Thijsen, voorzitter Raad van Bestuur, licht toe: `Onze strategie tot 2015 is een logische volgende stap in de ontwikkeling van Grontmij. Vijf jaar geleden waren we voornamelijk actief in Nederland. Na een periode van onafgebroken organische groei, aangevuld met acquisities, is de onderneming nu één van de toonaangevende ontwerp- en management adviesbureaus in Europa. Door ons, vanuit een sterke lokale positie, te richten op innovatie en kennisontwikkeling in het hele bedrijf en door actief op zoek te gaan naar nieuwe markten zullen we blijven groeien en onze winst vergroten. Juist in de huidige economische omstandigheden, stelt de nieuwe organisatiestructuur ons in staat beter te anticiperen op de vraag uit de markt en synergieën en kennisoverdracht tot stand te brengen tussen de diverse geografische regio's.





Pagina
2 van 6

De nieuwe organisatiestructuur biedt onze medewerkers bovendien nog meer kansen om internationaal samen te werken en hun kennis uit te breiden. Onze lange termijn doelstellingen zijn ambitieus. Desalniettemin zullen wij op korte termijn het huidige economische klimaat tegemoet treden met de uitdagingen op economisch vlak door onze kostenbasis te verlagen zoals is aangekondigd bij publicatie van de derde kwartaal resultaten.'

Financiële doelstellingen: 2010 ­2015

EBITA marge op totale bedrijfsopbrengsten 9-10% in 2015 Toename van totale bedrijfsopbrengsten 10-15% (gemiddeld per jaar) Solvabiliteit +/- 25- 30% Rentedekking (EBIT/rente) > 5

Cross selling, operational excellence en acquisities voor toekomstige groei De strategie richt zich op organische groei van de bedrijfsopbrengsten en een verdere toename van de winstgevendheid, aangevuld met acquisities.

Om de organische groei en marges te versterken, zal Grontmij haar aandacht richten op het internationaal toepassen van lokale klantkennis, referenties, vaardigheden en expertise. Hierdoor is het bedrijf in staat de dienstverlening aan multinationale klanten te verbeteren en te profiteren van de trend het aantal leveranciers per bedrijf te beperken. Bovendien zal Grontmij selectief te werk blijven gaan waar het aanbestedingsprocedures betreft en zich richten op specifieke klanten in de meest winstgevende en snelst groeiende markten: water, energie, infrastructuur en duurzame planning en ontwerp.

De uitvoering van het kostenreductieplan dat in november 2009 werd aangekondigd, zal verder worden doorgezet. Het bedrijf zal de lokale marktposities verstevigen door de overheadkosten te verlagen en de bedrijfsprocessen, bijvoorbeeld in IT en risico en financieel management, verder te standaardiseren. Daarnaast zal Grontmij zich blijven richten op vermindering van het werkkapitaal, en verbetering van de cash management- en treasuryactiviteiten. Naar verwachting levert dit in 2010 een besparing op van 3-5 miljoen.

De acquisitiestrategie blijft onveranderd. Eventuele acquisities zullen uitsluitend worden gedaan indien ze de positie op onze thuismarkten versterken of een goede startpositie creëren in snel groeiende markten (zoals Midden- en Oost-Europa).





Pagina
3 van 6

In aanvulling op bestaande financiële voorwaarden dienen de acquisities van Grontmij aan de volgende strategische criteria te voldoen:
· verdere versterking van de business lines Water & Energy en Transportation & Mobility

· aanboren van nieuwe, snelgroeiende regio's
· verwerven van nieuwe kennisgebieden, technologieën of groepen klanten, mits de marktpositie van Grontmij daardoor wordt versterkt.

Van landen naar business lines
De essentie van de strategie is dat Grontmij de structuur terugbrengt van zes afzonderlijke geografische regio's naar drie business lines. De drie business lines Water & Energy, Transportation & Mobility and Planning & Design zijn een logisch antwoord op de lange termijn vraag naar diensten die voortvloeit uit klimaatverandering, bevolkingsgroei en verstedelijking, de uitbreiding van de Europese Unie en grootstedelijke gebieden in de hele wereld en waar Grontmij de komende vijf jaar van kan profiteren. De nieuwe business lines stellen Grontmij in staat organische groei te realiseren in de meest winstgevende en snelst groeiende markten: water, energie, infrastructuur en duurzame planning en ontwerp.

Water & Energy (30% van de totale bedrijfsopbrengsten) zal diensten als water, afval, rioolwaterzuivering, duurzame industriële processen, energietechnieken en hernieuwbare energie aanbieden ­ allemaal diensten die samenhangen met het soort processen dat is verbonden aan het werk dat we doen.

Transportation & Mobility (25% van de totale bedrijfsopbrengsten) zal diensten als mobiliteitsmanagement, wegen, spoorwegen, tunnels, waterwegen, verkeersmanagementsystemen en vliegvelden aanbieden ­ stuk voor stuk diensten die mobiliteit en verplaatsing mogelijk maken.

Planning & Design (45% van de totale bedrijfsopbrengsten) zal multidisciplinaire diensten als milieumanagement en design, stedelijke ontwikkeling, bouw, constructie, grondgebruik, recreatie en landschapsarchitectuur omvatten ten behoeve van lokale klanten­ kortom alles wat invloed heeft op de plaatsen en ruimten waar mensen leven en werken.





Pagina
4 van 6

Nieuwe topmanagementstructuur: benoeming drie nieuwe groepsdirecteuren De overgang van een geografische verdeling naar business lines heeft vooral gevolgen voor de topmanagementlaag van de organisatie. De huidige twee COO-functies, waarbij de positie van landendirecteur wordt gecombineerd met die van statutair directeur van Grontmij N.V., zullen verdwijnen.

Met ingang van 12 januari 2010 zal de Raad van Bestuur bestaan uit Sylvo Thijsen, voorzitter, en Mel Zuydam, financieel directeur. Samen met drie nieuwe groepsdirecteuren zullen zij het Group Executive Committee van de Groep vormen met als standplaats De Bilt. De drie nieuwe groepsdirecteuren, benoemd uit Grontmij's eigen gelederen, zullen elk verantwoordelijk zijn voor één van de business lines en voor een aantal landen.

Gert Dral komt aan het hoofd te staan van Planning & Design. Ulf Palmblad zal leidinggeven aan Transportation & Mobility en Lawrence Hughes zal verantwoordelijk worden voor Water & Energy.

Gert Dral zal leiding geven aan de business line Planning & Design en verantwoordelijk zijn voor Denemarken en Zweden. Nadat Gert in 1976 bij Grontmij in dienst kwam, heeft hij diverse managementposities vervuld waaronder meest recentelijk Managing Director van Grontmij Nederland en lid van de Raad van Bestuur/COO verantwoordelijk voor Nederland en België.

Ulf Palmblad wordt verantwoordelijk voor de business line Transportation & Mobility alsmede Nederland en België. Ulf heeft leiding gegeven aan de indrukwekkende turn around van Grontmij's business in Zweden sinds hij vier jaar geleden in dienst kwam als Managing Director van Grontmij in Zweden. Het change progamma omvatte onder meer het herstructureren en wijzigen van het business model alsmede het verbeteren van de prestaties van het 800 personen tellende personeelsbestand in Zweden.

Lawrence Hughes zal leiding geven aan de business line Water & Energy en blijft verantwoordelijk voor Verenigd Koninkrijk en Ierland. Daarnaast zal hij verantwoordelijk worden voor Polen. Lawrence heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de groei van Grontmij in Verenigd Koninkrijk en Ierland sinds hij in dienst kwam als Managing Director in 2002. Onder zijn leiding hebben de regionale kantoren een enorme groei doorgemaakt en is een aantal belangrijke acquisities gerealiseerd die de bedrijfsopbrengsten tot meer dan 100 miljoen in 2008 deden stijgen.





Pagina
5 van 6

Birgit Nørgaard, lid van de Raad van Bestuur/COO van Grontmij N.V. en directeur van Grontmij in Denemarken, onderschrijft de initiatieven tot bredere internationale samenwerking en cross selling, maar heeft besloten geen deel uit te maken van het Group Executive Committee en Grontmij te verlaten om elders haar carrière voort te zetten. Birgit Nørgaard, voormalig CEO van CarlBro AS, is in 2006 na de acquisitie van CarlBro AS door Grontmij N.V. benoemd tot lid van de Raad van Bestuur van Grontmij NV voor een periode van vier jaar. In overeenstemming met bestaande contracten en contracten afgesloten ten tijde van de acquisitie, zal Birgit Nørgaard, naast de opzegtermijn, een bedrag ontvangen ter grootte van één jaarinkomen.

De Raad van Commissarissen en de Raad van Bestuur betreuren het vertrek van Birgit Nørgaard maar zijn haar erkentelijk voor de inzet voor Grontmij in de afgelopen jaren. Sylvo Thijsen licht toe: `Tot mijn spijt moet ik het aankondigen dat Birgit Grontmij zal verlaten. Ik wil Birgit graag danken voor haar uiterst waardevolle bijdrage gedurende de eerste jaren na de samenvoeging van de twee bedrijven en wens haar veel succes in haar verdere carrière'.

Duurzaamheid
Grontmij zal vooraanstaand blijven in de industrie op het gebied van duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Beide zijn een integraal onderdeel van Grontmij's missie om duurzame leef- en werkomgevingen te creëren. Grontmij is een van de weinige Europese ontwerp- en managementadviesbureaus dat verslag uitbrengt over haar prestaties op gebied van duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen op basis van de Global Reporting Initiative-richtlijnen. Dit jaar zet Grontmij een volgende stap en rapporteert zij over duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen op B+ niveau van de Global Reporting Initiative-richtlijnen.

Daarnaast zal Grontmij in 2010 de strategie ten aanzien van duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen verankeren in de formele bedrijfsprocessen. Grontmij's betrokkenheid bij en prestaties op het gebied van het reduceren van CO2- uitstoot, en energie- en waterverbruik en afval zullen deel gaan uitmaken van de milieumanagementsystemen van het bedrijf. Als onderdeel van de ISO14001- certificering, worden onze prestaties op dit vlak door een onafhankelijke derde gevalideerd.

Grontmij streeft ernaar om als organisatie in 2013 CO2-neutraal te zijn door een combinatie van efficiënt energiegebruik en de toepassing van duurzame energiebronnen.





Pagina
6 van 6



Dit persbericht is ook beschikbaar via onze website www.grontmij.com. Tevens kunt u daar nadere persinformatie downloaden.

Uitnodiging voor conference call voor analisten via internet We nodigen u graag uit vandaag ­ 12 januari 2010 ­ via internet te luisteren naar de conference call voor analisten over de strategie voor 2010-2015 om 10.00 uur (www.grontmij.com). Analisten die willen deelnemen aan de conference call kunnen zich registeren bij Grontmij tel. +31 30 220 7515.

Opmerkingen voor redacteuren
Grontmij is een toonaangevend ontwerp- en managementadviesbureau dat actief is op de groeimarkten water, energie, infrastructuur en duurzame planning en ontwerp. De kern van onze activiteiten is en blijft het creëren van waarde voor onze klanten door het ontwerpen en realiseren van een duurzame woon- en werkomgeving. Grontmij is het op drie na grootste advies- en ingenieursbureau in Europa met ruim 150 kantoren verspreid over Europa en nog eens 20 elders in de wereld. We bieden werk aan meer dan 8.000 professionals over de hele wereld.

Onze keten van diensten loopt van grote, hernieuwbare water- en energie- infrastructuurprojecten tot het ontwerpen van efficiënte en milieuvriendelijke vervoer- en transportnetwerken die vorm geven aan onze woon- en werkomgeving.

Hoewel we bijna 100 jaar bestaan en kunnen bouwen op praktisch een eeuw aan ervaring, geven we er de voorkeur aan vooruit te kijken en de wereld waarin we leven te verbeteren. Door bij al onze ontwerp-, advies- en managementdiensten duurzaamheid als uitgangspunt te nemen zijn onze gekwalificeerde mensen in staat om oplossingen te bedenken die de toekomst zowel vormgeven als respecteren.



Ingezonden persbericht