Océ

september 2009 ­ november 2009

Dit is een samengevatte Nederlandse vertaling van het officiële Engelstalige persbericht over de resulaten van het vierde kwartaal en het boekjaar 2009.
In het geval van eventuele inconsistenties tussen beide taalversies, prevaleert de Engelstalige versie.



Handelsregister te Limburg onder nummer 12002283 Printing for Océ informatie voor investeerders op internet: www.investor.oce.com Professionals




Kwartaalbericht 2009/4

Océ boekt nettoverlies van 23 miljoen over vierde kwartaal

Actieprogramma op schema

Hoofdpunten vierde kwartaal:


· Marktontwikkeling bleef de printing industrie sterk beïnvloeden
· Omzet 683 miljoen (-11% autonoom)
· Genormaliseerd bedrijfsresultaat 16 miljoen
· Kosten herstructurering 27 miljoen
· Nettoverlies 23 miljoen

Hoofdpunten gehele jaar:


· Vrije kasstroom 82 miljoen

· Kostenbesparingsprogramma succesvol ( 154 miljoen)

Commentaar Rokus van Iperen, Voorzitter Raad van Bestuur: `In het vierde kwartaal daalde onze omzet verder als gevolg van de aanhoudende onzekerheid onder klanten over de economische situatie en hun voortdurende inspanningen om hun kosten te verlagen. Tegen het einde van het boekjaar zagen we dat in de Verenigde Staten de markt voor de verkoop van continuous feed printers nagenoeg de bodem had bereikt.

We liggen op schema met de uitvoering van ons actieprogramma om het aantal arbeidsplaatsen te verminderen en onze uitgaven te verlagen. Ondanks het feit dat we een aanzienlijk bedrag hebben besteed aan herstructurering, hebben we onze kasstroom verbeterd door een verdere verlaging van de voorraden en de uitstaande vorderingen. Voor het derde opeenvolgende kwartaal ontwikkelde de nettoschuld zich positief.

We verwachten dat de markten in 2010 uitdagend zullen blijven. We blijven innovatieve printers introduceren om onder de huidige, moeilijke marktomstandigheden onze concurrentiepositie verder te versterken en de omzet te stimuleren.

Het vierde kwartaal van 2009 werd gekenmerkt door de belangrijke aankondiging van het voorgenomen bod van Canon op Océ, dat gericht is op het vormen van de wereldleider in de consoliderende printing industrie. De afronding van de transactie ligt op schema. De goedkeuring van alle relevante mededingingsautoriteiten is verworven.'

a 12 januari 2010 Pagina 2




Kwartaalbericht 2009/4

Samenvatting vierde kwartaal 2009*

Kerncijfers Vierde kwartaal Twaalf maanden In miljoen / als % 2009 2008 2009 2008 Totale omzet 683 802 ­15% 2,648 2,909 ­9% Genormaliseerd bedrijfsresultaat** 16 28 ­12 25 82 ­57 Normalisatieposten ­23 ­12 ­11 ­40 ­36 ­4 Bedrijfsresultaat (EBIT) ­7 16 ­23 ­15 46 ­61 Nettoresultaat ­23 1 ­24 ­47 4 ­51 Vrije kasstroom 111 142 ­31 82 19 63


* Op de cijfers in deze samenvatting is geen accountantscontrole toegepast.
** Aangepast aan normalisatieposten.

Hoofdpunten

Markten nog steeds uitdagend verbeterd omdat zijn omzet zich beter heeft Ondanks enige positieve algemene economische ontwikkeld dan de gerapporteerde gemiddelde ontwikkelingen tegen het einde van 2009, bleef een omzetontwikkeling voor de industrie. breed scala van marktsectoren uitdagend. Het onzekere economisch perspectief beïnvloedde het Océ versterkte zijn concurrentiepositie door middel koopgedrag van klanten. Bovendien konden klanten van de introductie van innovatieve printers, zoals moeilijk financiering krijgen, danwel alleen tegen toevoegingen aan de Océ JetStream®- en hogere rentes. Océ VarioPrint® series.

Evenals in de eerste drie kwartalen van 2009, Acties behaalden resultaat oefende de aanhoudende daling van belangrijke Océ is met het actieprogramma, dat goed op schema marktsectoren een sterke invloed uit op de digitale ligt, ten dele in staat geweest de omzetdaling op te printing industrie. Klanten richtten zich op een vangen, zoals aangegeven in de tabel hierboven. De betere kasstroom en verlaagden hun kosten. Dit nettoschuld bedroeg 435 miljoen. Vergeleken met leidde tot aanhoudende druk op de verkoop van het einde van het vierde kwartaal van 2008 daalde de printers en op printvolumes. Bovendien maakten nettoschuld met 146 miljoen. Circa de helft van klanten minder kleurenprints bij niet- deze daling is veroorzaakt door valuta-effecten. bedrijfskritische processen, zoals in het kantoor. Océ realiseerde in het vierde kwartaal Bedrijven bleven manieren zoeken om document- 44 miljoen aan besparingen. Over heel 2009 gerelateerde activiteiten uit te besteden. Hierdoor bedroegen de besparingen 154 miljoen groeide de omzet van document management (doelstelling: 124 miljoen). services. De besparingen zijn exclusief inflatie en herstructurering. Océ omzet daalde als gevolg van
marktontwikkelingen In het vierde kwartaal verminderde Océ het aantal Door deze marktontwikkelingen daalde de omzet arbeidsplaatsen met 380 FTE's. Over heel 2009 van Océ autonoom met 11%. Océ gaat er van uit daalde het aantal arbeidsplaatsen met 1.550 FTE's. dat het zijn positie in belangrijke markten heeft a 12 januari 2010 Pagina 3




Kwartaalbericht 2009/4

Océ realiseerde in het vierde kwartaal ook 54 Voor verdere informatie: miljoen aan besparingen op de balans. Over heel 2009 bedroeg de vermindering 207 miljoen Investor Relations: (doelstelling: 100 miljoen). Exclusief het effect Carlo Schaeken, Vice President Investor Relations van het gedaalde omzetniveau, bedroeg de Telefoon 077 359 2240 / e-mail investor@oce.com vermindering over heel 2009 86 miljoen. Media: Belangrijke aankondiging: combinatie met Canon Jan Hol, Senior Vice President Op maandag 16 november 2009 kondigden Canon Corporate Communications en Océ aan dat zij voorwaardelijke overeenstemming Telefoon 077 359 2000 / e-mail jan.hol@oce.com hadden bereikt om hun printing activiteiten te combineren door middel van een openbaar bod in contanten. Dit is een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van Océ. Canon en Océ streven naar de algehele nummer één positie in de printing industrie. De bundeling van krachten met Canon is van strategisch belang voor Océ. Intussen zijn alle relevante goedkeuringen van de mededingings- autoriteiten verkregen.

Dividendvoorstel 2009
Océ stelt de aandeelhouders voor geen dividend uit te keren over 2009.

22 april 2010: Algemene Vergadering van Aandeelhouders
De jaarlijkse aandeelhoudersvergadering vindt plaats op 22 april 2010. De agenda wordt op 22 maart 2010 gepubliceerd.

Het jaarverslag over 2009 wordt op 3 februari 2010 gepubliceerd op www.investor.oce.com.
Het jaarverslag wordt in geprinte vorm alleen beschikbaar gesteld op uitdrukkelijk verzoek aan: Océ N.V., Antwoordnummer 80, 5900 VB Venlo, t.a.v. Carlo Schaeken, Vice President Investor Relations.

Raad van Bestuur Océ N.V.
12 januari 2010

a 12 januari 2010 Pagina 4




Kwartaalbericht 2009/4

Océ van nature innovatief Océ ontwikkelt en levert een belangrijke inspiratiebron voor nieuwe producten. digitale printsystemen, software en diensten voor productie, reproductie, distributie en management van De beursgenoteerde houdstermaatschappij van de documenten, in kleur en zwart-wit, in klein- en Groep is Océ N.V. Het geplaatste aandelenkapitaal grootformaat voor professionele gebruikers in onder bedraagt circa 53,7 miljoen verdeeld in 43,7 meer kantoren, onderwijs, industrie, bouw, miljoen gewone aandelen, 10 miljoen architectenbureaus, reclame en de grafische markt. Océ financierings preferente aandelen. De gewone en is de enige Europese producent van printsystemen en is financierings preferente aandelen hebben een wereldwijd een toonaangevende aanbieder van deze nominale waarde van 0,50. systemen. De gewone aandelen Océ zijn genoteerd aan de Het productaanbod omvat printers, copiers, scanners, effectenbeurs van Amsterdam (NYSE Euronext). software, services, imaging supplies, diensten op het Opties op aandelen Océ worden verhandeld op de gebied van systeemintegratie en uitbesteding van Euronext Optiebeurs. document management activiteiten en leasing van printsystemen.
De brede, zeer complete productportefeuille is samengesteld uit zelfontwikkelde producten voor het grootformaat en voor de (zeer) hoogvolume segmenten van het kleinformaat en uit geselecteerde apparatuur van Original Equipment Manufacturers (OEMs). Océ levert zijn apparatuur binnen totaaloplossingen, van initiële advisering tot en met het onderhoud van de systemen. Océ's reputatie is gevestigd op productiviteit en betrouwbaarheid, bedieningsgemak en een gunstige `total cost of ownership'.
Océ is commercieel actief in circa 100 landen; in meer dan 30 daarvan met een eigen verkoop- en service- organisatie. In Europa, de Verenigde Staten, Canada en Singapore heeft Océ research- en productievestigingen.

Ondernemingsmodel Océ is actief in de complete waardeketen van printsystemen, van ontwikkeling via productie, verkoop, services en onderhoud tot dienstverlening en financiering. De commerciële organisatie wordt aangestuurd door drie Strategische Business Units: Digital Document Systems (kleinformaat), Wide Format Printing Systems (grootformaat) en Océ Business Services (diensten). In een aantal landen en marktsegmenten waar Océ zelf niet voldoende vertegenwoordigd is, levert Océ een deel van het productassortiment via gespecialiseerde distributeurs.
Met eigen Onderzoek & Ontwikkeling (R&D) ontwikkelt Océ zelf zijn basistechnologieën en het merendeel van zijn productconcepten. Daarbij fungeert de rechtstreekse terugkoppeling van klantervaringen als a 12 januari 2010 Pagina 5




Kwartaalbericht 2009/4

Toekomstverwachtingen
Dit bericht bevat informatie, zoals bedoeld in artikel 5:59 jo. 5:53 Wet op het financieel toezicht (Wft).

Toekomstverwachtingen, die onderdeel kunnen uitmaken van dit bericht verwijzen naar toekomstige gebeurtenissen die op diverse manieren tot uitdrukking kunnen komen, zoals 'verwachtingen', 'voorspellingen', 'anticiperen', 'van plan zijn' en vergelijkbare uitdrukkingen ("Toekomstverwachtingen").

Océ N.V. ("Océ") heeft deze uitspraken over de toekomst gebaseerd op zijn huidige verwachtingen en projecties met betrekking tot toekomstige gebeurtenissen. Océ's verwachtingen en projecties kunnen worden bijgesteld en Océ's werkelijke resultaten, prestaties of succes kunnen aanmerkelijk afwijken van de resultaten beschreven in deze toekomstverwachtingen vanwege mogelijke risico's, onzekerheden en andere belangrijke factoren waarop de onderneming niet altijd invloed heeft, en die voor Océ noch beheersbaar noch voorspelbaar zijn.

Bij toekomstverwachtingen moet men deze risico's, onzekerheden, waarschuwingen en andere
belangrijke factoren in dit bericht of in andere jaar- of periodieke verslagen, in aanmerking nemen.

Voor een niet-limitatieve bespreking van de risico's, onzekerheden en andere factoren, welke Océ's werkelijke resultaten, prestaties of succes kunnen beïnvloeden, wordt verwezen naar het jaarverslag en andere Océ-publicaties.

Gegeven deze onzekerheden kan geen zekerheid worden gegeven over Océ's toekomstige resultaten of financiële positie. Wij adviseren u voorzichtig om te gaan met toekomstverwachtingen die uitsluitend de situatie weergeven van de datum waarop de uitspraken worden gedaan. Océ verplicht zich niet tot publicatie van wijzigingen op de Océ enables its customers to manage their toekomstverwachtingen ten gevolge van nieuwe documents efficiently and effectively by offering informatie, toekomstige gebeurtenissen of innovative print and document management anderszins, tenzij daartoe gehouden ingevolge products and services for professional toepasselijk (effecten)recht. environments.

a 12 januari 2010 Pagina 6






---- --