Ruim half miljoen euro boete voor KPN wegens onrechtmatige kortingen


* Officiële publicatiedatum 12-01-2010

* Soort Pers- en nieuwsberichten

Het college van OPTA, de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit, heeft KPN een boete van 523.264 euro opgelegd voor het selectief verstrekken van extra kortingen op internationaal bellen aan zakelijke klanten van 2006 tot begin 2008. Het gaat om de kortingsregeling Actiekorting Internationaal (AI), die aan bepaalde klanten in combinatie met de kortingsregeling Belzakelijk, Belzakelijk Company of Worldline XL werd aangeboden. Deze regelingen zijn, in tegenstelling tot Actiekorting Internationaal, wél door KPN aangemeld bij OPTA. Klanten werden selectief voor deze extra korting benaderd in kader van de actie "Terug naar KPN". Op deze wijze heeft KPN 46 afnemers terug weten te winnen van concurrenten. Omdat sprake is van een herhaalde overtreding (recidive), heeft dit conform OPTA's boetebeleid tot een hogere boete geleid.

Schade voor de concurrentie én (zakelijke) klanten KPN wordt verweten dat zij bepaalde klanten, bovenop rechtmatige kortingsregelingen, Actiekorting Internationaal heeft aangeboden met het doel deze terug te winnen van de concurrentie. Bovendien heeft KPN de korting niet gemeld bij OPTA, noch gepubliceerd op haar website. Hiertoe heeft OPTA het telecombedrijf wel verplicht. Vanwege haar machtspositie heeft OPTA KPN verboden om dezelfde diensten tegen verschillende voorwaarden en tarieven leveren aan dezelfde soort afnemers. KPN kan met een dergelijke strategie namelijk concurrenten uit de markt weren of drukken, waardoor de ontwikkeling van de concurrentie ernstig wordt belemmerd. Zakelijke klanten zijn gebaat bij de ontwikkeling van een effectief en duurzaam concurrerende markt met ook op langere termijn voldoende keuzevrijheid. KPN heeft met het selectief aanbieden van de kortingsregeling Actiekorting Internationaal bovenop andere kortingsregelingen zowel de concurrentie als afnemers benadeeld.

Eerdere overtreding
OPTA is deze overtreding op het spoor gekomen via een eerder onderzoek naar ongeoorloofde kortingen: Business Voice International (BVI). In BVI-zaak heeft KPN 1,5 miljoen euro boete gekregen en in combinatie met andere zaken 8 miljoen euro schadevergoeding betaald aan concurrenten.

KPN kan nog bezwaar aantekenen en in beroep gaan tegen de boete.

Relevante publicaties

...

* Boetebesluit KPN Actiekorting Internationaal
* 1,5 miljoen euro boete voor KPN voor extra kortingen
* Boetebesluit KPN Business Voice Internationaal (BVI)