Ingezonden persbericht


Monster Employment Index: 2009 eindigt hoopvol

Eerste kwartaalstijging vacatureaanbod sinds begin 2008

Amsterdam, 12 januari 2010 - Het vacatureaanbod steeg in december licht, zo blijkt uit de Monster Employment Index - de maandelijkse onafhankelijke barometer van de online arbeidsmarkt. Het online vacatureaanbod steeg met 2 punten ten opzichte van de vorige maand, naar een niveau van 89 punten. Het afgelopen kwartaal nam de Index met 3 procent toe, dit was de eerste kwartaalstijging sinds begin 2008. In december liet een meerderheid van de sectoren een groei zien, de sector research & development liet de grootste stijging zien.

Stabilisatie na een zwaar jaar
Na een jaar waarin de daling van het vacatureaanbod die reeds 2008 begonnen was, doorzette, lijkt het erop dat de ondergrens is bereikt en dat het vacatureaanbod stabiliseert. In januari van dit jaar stond de Index nog op 123 punten, eind 2009 staat de Index op 89 punten, een daling van 39 procent. Twee sectoren kunnen een toename in het aantal vacatures melden ten opzichte van december 2008; research & development (25 procent) en gezondheidszorg (7 procent). De sector die het meest getroffen is, is transport & logistiek. Het vacatureaanbod staat er 99 punten lager dan eind 2008.

"De Nederlandse arbeidsmarkt heeft een zwaar jaar achter de rug met veel ontslagen en een hoger werkeloosheidscijfer. Het laatste kwartaal zien we dat de situatie stabiliseert", aldus Diana Krieger, Managing Director van Monsterboard.nl. "Ondanks een algehele daling in het vacatureaanbod gedurende het jaar, laten een aantal sectoren, waaronder research & development, HR en sales een voorzichtig stijgende trend zien. Dat is een positief signaal voor 2010."

Research & development stijgt wederom
In de meeste sectoren was in december een lichte toename te zien in het vacatureaanbod. De Index voor research & development steeg met 14 punten het sterkst. Dit was al weer de derde achtereenvolgende stijging van het vacatureaanbod binnen research & development. Dit kan duiden op een toename in innovatie en onderzoek en is een positief signaal naar de toekomst.

Ook de Index van de sector gezondheidszorg steeg in december (+10) en daarmee eindigt het vacatureaanbod binnen deze sector 17 punten hoger dan vorig jaar. Andere sectoren waar het vacatureaanbod licht is gestegen zijn ondermeer juridisch (+10), onderwijs (+6), management & consulting (+4), productie (+4) en sales (+3).

De grootste daler van de Index in december was de sector horeca & toerisme, welke met 18 punten is gezakt naar een eindstand van 144 punten. Ook de publieke sector bleef niet gespaard, daar daalde het vacatureaanbod met 7 punten. Ook in de landbouw & visserij (-4) en de bouwsector (-1) zakte de Index. Voor de overige sectoren is het vacatureaanbod gelijk gebleven met november.

Vacatureaanbod neemt nergens af
In december is de Index van de meeste provincies licht gestegen. Zeeland vertoont de grootste toename (+4). In Drenthe, Friesland, Overijssel en Noord-Holland steeg het vacatureaanbod met 2 punten. Daarmee is Noord-Holland terug op het niveau van juli 2009. Vergeleken met december 2008 laat Noord-Holland met een afname van 46% de grootste daling van het vacatureaanbod zien.

Europees vacatureaanbod onveranderd
De Europese Employment Index steeg in december niet en bleef staan op 100 punten. Het online vacatureaanbod nam het sterkst toe in Groot-Brittannië, de Index steeg hier met 4 punten naar een totaal van 120 punten. De Index van Zweden vertoonde dezelfde stijging als die van Nederland, het vacatureaanbod in Duitsland bleef onveranderd. In de andere landen nam de Index af. De grootste daling van het vacatureaanbod was wederom zichtbaar in Italië, hier daalde de Index met 5 punten. Frankrijk (-2) en België (-1) vertoonden een lichte daling.

Het volledige Monster Employment Index-rapport (inclusief alle tabellen) is kosteloos op te vragen via pers@monsterboard.nl.

/// EINDE BERICHT ///

Over de Monster Employment Index
De Monster Employment Index Europe levert maandelijks objectieve informatie over trends in online-recruitment in de Europese Unie. Gelanceerd in juni 2005 op basis van data vanaf december 2004 is de Index gebaseerd op miljoenen vacatures van representatieve carrièresites en HR-secties van corporate websites inclusief de websites van Monster. De Index wordt onafhankelijk geaudit door Research America Inc - een onafhankelijk marktonderzoeksbureau - om te garanderen dat de weergegeven resultaten binnen een foutmarge van +/- 1.05% blijven.

De Index onderzoekt het online-vacatureaanbod in alle EU-deelstaten. De maandelijkse rapporten van België, Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland, Zweden, Groot-Brittannië en Europa zijn verkrijgbaar op: http://corporate.monster.com/Press_Room/MEI_EU.asp.

Over Monsterboard.nl
Monsterboard.nl (www.monsterboard.nl) is gestart op 13 januari 1998 en gevestigd in Amsterdam. Op Monsterboard.nl staan circa 23.000 vacatures. Per maand kent de site bijna 1.8 miljoen bezoeken (december 2009).

Monsterboard.nl is onderdeel van Monster®, marktleider op het gebied van online recruitment. Monster is in 1994 opgericht in de Verenigde Staten. Het hoofdkantoor staat in Massachusetts. Monster heeft 37 lokale websites, gevestigd in 36 landen over de gehele wereld. Monster staat bekend om het samenbrengen van gekwalificeerde kandidaten uit alle delen van de arbeidsmarkt met gerenommeerde bedrijven in de meest uiteenlopende sectoren. Met behulp van geavanceerde technologie en optimale dienstverlening hebben bedrijven maximale controle over hun recruitmentproces. Meer informatie over de producten en dienstverlening van Monsterboard.nl is te vinden op http://recruiter.monsterboard.nl.

Over Monster Worldwide
Monster Worldwide, Inc. (NYSE: MWW), het moederbedrijf van Monster®, dat al meer dan een decennium marktleider is op het gebied van online-recruitment, heeft als streven mensen te inspireren om hun leven te verbeteren. Door lokaal aanwezig te zijn in belangrijke markten in Noord-Amerika, Europa en Azië kan Monster wereldwijd werkgevers in contact brengen met werkzoekenden van hoge kwaliteit en persoonlijk carrière-advies bieden. Via websites en online-diensten biedt Monster adverteerders brede, welomschreven doelgroepen. Monster Worldwide maakt deel uit van de S&P 500-index. Meer informatie over de producten en diensten van Monster is te vinden op: www.monster.com. Zie voor meer informatie over Monster Worldwide: http://corporate.monster.com.

Wilt u geen Monsterboard.nl persberichten meer van ons ontvangen? Reply dan op deze mail.

Noot voor redacties

Contactinformatie (