Persbericht

79 procent deelnemers wetenschapsquiz gelooft dat liposuctie Alzheimer kan genezen

Amsterdam, 12 januari 2010 - Acht op de tien deelnemers van de wetenschapsquiz op W24.nl antwoordt instemmend op de stelling 'ze zeggen dat liposuctie Alzheimer kan genezen'. Een ruime meerderheid (62%) meent ook dat gespierd zijn gezond is en de helft gelooft dat je longkanker kunt ruiken. Deze misverstanden over ons lichamelijk welbevinden blijken uit de resultaten van de quiz op W24.nl. Hierbij worden bezoekers gevraagd naar hun overtuigingen op het gebied van onder andere gezondheid, natuurkunde en technologie.

Aan de quiz op W24.nl deden ruim drieduizend mensen mee. Zij vulden bij 24 stellingen in of zij dachten dat deze waar of niet waar was. 64% van de respondenten meent dat dikke mensen niet vaker liegen dan slanke, maar niets is minder waar. Dikke mensen liegen meer, met name over hun gewicht. Niet alleen stellingen over het menselijk lichaam werden fout beantwoord. 68% gelooft dat de aarde in 2012 vergaat en bijna evenveel zijn er ten onrechte van overtuigd dat Google je dom maakt. Zeven op de tien deelnemers gelooft daarnaast niet dat robots inmiddels ook vlees kunnen eten, terwijl dit wel het geval is.

Ook over het heelal bestaan onduidelijkheden. Zo meent 73% van de deelnemers aan de quiz te weten dat de maan groter is als deze net opkomt, terwijl deze toch echt niet van grootte verandert. Bijna zes op de tien respondenten beweert dat er in de ruimte geen zwaartekracht is, maar ook zij hadden het mis.

De quiz op W24.nl over de grootste wetenschappelijke broodjeaapverhalen toont een aantal flinke misvattingen aan onder bezoekers van de website. W24.nl probeert op een toegankelijke manier wetenschappelijke thema's inzichtelijk te maken en publieke misvattingen te weerleggen. De resultaten van de quiz tonen aan dat hier zeker behoefte aan is.

Op de website zijn de juiste antwoorden na te lezen in het dossier 'Ze zeggen dat' (http://www.w24.nl/zezeggendat).

(316 woorden)