AkzoNobel

Published: 10:00 12-01-2010 /Source: Akzo Nobel NV /AEX: AKZA /ISIN: NL0000009132

AkzoNobel en World Food Programme tegen ijzergebrek in India

In samenwerking met het World Food Programme (WFP) introduceert AkzoNobel een twee jaar durend project dat gericht is op vermindering van ijzergebrek bij meer dan 100.000 inwoners van de Indiase deelstaat Madhya Pradesh.

Naast technische ondersteuning doneert AkzoNobel het product Ferrazone, dat zal worden gebruikt om atta-tarwemeel en maïsmeel te versterken met biologisch beschikbaar ijzer. Ferrazone (natriumijzer EDTA), dat werd ontwikkeld door AkzoNobel Functional Chemicals, is het type ijzer dat onlangs door de Wereldgezondheidsorganisatie werd geadviseerd als het enige ijzer dat geschikt is voor versterking van atta-meel.

"Wij vinden het belangrijk om onze bijdrage te leveren aan de oplossing van het wereldwijde probleem van ijzergebrek, dat speciaal in India wijd verspreid is," aldus André Veneman, Director of Sustainability van AkzoNobel. "We hebben ook in andere landen dergelijke initiatieven ontplooid en het doet ons genoegen om samen te werken met het WFP, dat het programma onder haar beheer neemt en zich sterk maakt voor levensverbetering door betere voeding".

"Dankzij dit project krijgen kwetsbare bevolkingsgroepen toegang tot essentiële voedingsstoffen die nodig zijn om ondervoeding door gebrek aan sporenelementen te bestrijden. Dit betreft in het bijzonder ijzergebrekanemie en daarmee samenhangende gezondheidsproblemen", aldus Mihoko Tamamura, landendirecteur en vertegenwoordiger voor India van het WFP. "Om ook op lange termijn effectief te zijn verbetert het WFP niet alleen het vermogen van de gemeenschap voor betere dienstverlening, maar vergroot het ook het besef van de voordelen van voedselverrijking en het belang van betere voeding".

Volgens schattingen treft ijzertekort de helft van alle kinderen in ontwikkelingslanden, wordt de gezondheid van 500 miljoen vrouwen in de vruchtbare leeftijd ondermijnd en sterven wereldwijd elk jaar meer dan 60.000 kinderen bij hun geboorte.

Meelversterking kan een effectieve manier zijn om dit probleem op te lossen en Ferrazone wordt al gebruikt in diverse versterkingsprogramma's in ontwikkelingslanden, alsmede in versterkte voedingsmiddelen in de ontwikkelde wereld.

Het twee jaar durende project in India zal naar verwachting resulteren in een toename van meelversterking in chakki-molens in andere deelstaten, terwijl in verschillende delen van het land al een begin is gemaakt met het versterken van meel dat wordt gemalen in grote rollenmolens.


- - -

Het World Food Programme (WFP) is 's werelds grootste humanitaire organisatie voor wereldwijde hongerbestrijding. Het WFP is onderdeel van de Verenigde Naties en wordt gefinancierd op vrijwillige basis. Het streven van het in 1962 opgerichte WFP is gericht op een wereld waarin elke man, vrouw of kind op elk moment toegang heeft tot het voedsel dat nodig is voor een actief en gezond leven. In 2009 leverde het WFP voedselhulp aan meer dan 100 miljoen mensen in 74 landen. De doelstelling van het Country Program van het WFP in India is om ondervoeding te bestrijden en voor geselecteerde doelgroepen de directe voedselzekerheid te verbeteren. Daarbij gaat speciale aandacht uit naar arme vrouwen (in het bijzonder moeders), kinderen in risicogroepen en arme, van het bos afhankelijke populaties. Ga voor meer informatie naar www.wfp.org.

AkzoNobel is er trots op een van 's werelds toonaangevende industriële ondernemingen te zijn. Ons hoofdkantoor staat in Amsterdam en wij produceren en leveren een breed assortiment verven, coatings en specialistische chemicaliën - in 2008 bedroeg de totale omzet ¤ 15,4 miljard. Wij zijn zzelfs de grootste verf- en coatingsproducent ter wereld. Als belangrijke producent van specialistische chemicaliën voorzien wij industrieën overal ter wereld van kwaliteitsingrediënten voor producten die essentieel zijn voor het menselijk bestaan. Wij denken aan de toekomst, maar handelen in het heden. Wij werken gepassioneerd aan de introductie van nieuwe ideeën en aan de ontwikkeling van duurzame oplossingen voor onze klanten. Daarom zijn onze 58.000 medewerkers - actief in meer dan 80 landen - sterk gericht op uitmuntendheid en het realiseren van "Tomorrow's Answers Today"ä.

Noot voor redacties