Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
12 januari 2010

LOI introduceert nieuwe opleiding Schuldhulpverlening

Om op de steeds groeiende vraag naar professionele schuldhulpverleners in te spelen start de LOI als eerste afstandsopleider een opleiding die specifiek is gericht op de schuldhulpverlening. De opleiding besteedt aandacht aan alle aspecten van schuldhulpverlening en is flexibel te volgen via afstandsonderwijs. De combinatie van juridische kennis, toegepaste psychologie en gesprekstechnieken vormt een sterke basis in de hulpverlening aan cliënten. De opleiding is bestemd voor professionals die financiële aspecten willen combineren met sociale dienstverlening en (willen gaan) werken in de schuldhulpverlening.

Steeds meer mensen met schulden
Mede door de huidige economische crisis is de schuldenproblematiek in Nederland de laatste jaren sterk toegenomen. Afgelopen jaar werden ruim 8.000 gezinnen uit huis gezet en tienduizenden mensen van energie afgesloten. Het hebben van schulden heeft niet alleen grote financiële impact, ook het sociale aspect is van belang. Veel mensen raken de greep op hun situatie kwijt en zijn niet in staat hun financiële problemen zelf op te lossen. Uiteindelijk wordt dan een beroep gedaan op de schuldhulpverlening. De opleiding Schuldhulpverlening van de LOI sluit volledig aan op deze ontwikkeling.

Brede opleiding tot erkende professional
De opleiding duurt 12 maanden en is breed van opzet. In 5 modules worden zowel de sociale als de juridische en financiële aspecten van schuldhulpverlening behandeld. Zo is er intensieve aandacht voor de zorg en begeleiding van cliënten, maar komt ook de wet- en regelgeving op dit gebied uitgebreid aan de orde. De theorie wordt meteen vertaald naar de praktijk in de vorm van cases en assessments. Via externe examens is het persoonsgebonden en landelijk erkende NEN 8048-2-certificaat te behalen, voor erkende professionals in de schuldhulpverlening.

Flexibel studeren
Studenten volgen deze opleiding flexibel. Dat houdt in dat zij thuis studeren, op zelfgekozen momenten en in hun eigen tempo. Daarbij krijgen zij via internet persoonlijke begeleiding van een docent. Bovendien kunnen zij in de digitale leeromgeving van de LOI gebruikmaken van een aantal unieke studiefaciliteiten, zoals een online kennistrainer.

Meer informatie
Alle informatie over de opleiding Schuldhulpverlening en over de flexibele studiemethode is te vinden op www.loi.nl.

Met ruim 500 van overheidswege erkende opleidingen en meer dan 100.000 studenten (waarvan 20.000 HBO-studenten) is de LOI de grootste afstandsopleider van Nederland. De wil om kwaliteit te leveren staat bij de LOI centraal. Kwaliteit in docentbegeleiding, kwaliteit in lesmateriaal en altijd vooroplopend waar het de inzet van nieuwe technieken betreft. Alle LOI-opleidingen voldoen aan de hoogste kwaliteitsnormen en staan continu onder controle van topfunctionarissen uit de praktijk.