Stichting Internet Domeinregistratie Nederland

SIDN wijzigt de Whois per 12 januari 2010

12/01/2010

Zoals aangekondigd op 28 november 2009 is vanochtend de Whois gewijzigd en zijn de gegevens die u kunt opvragen over een .nl-domeinnaamhouder beperkt. Het meer beschermen van de persoonsgegevens van domeinnaamhouders was één van de uitkomsten van het Domeinnaamdebat 2008.

De Whois is een applicatie op de SIDN-website waarmee informatie opgevraagd kan worden over .nl-domeinnamen. Zo kan men controleren of een bepaalde domeinnaam nog vrij is, maar ook zijn de contactgegevens van de houders van reeds geregistreerde domeinnamen te achterhalen. Bij particuliere houders cq. natuurlijke personen gaat het bij dit laatste om persoonlijke gegevens. Tijdens het debat is het belang van het tonen van deze gegevens afgewogen tegen het belang van de houders tot bescherming van hun persoonsgegevens. De uitkomst was dat het wenselijk is om het aantal getoonde persoonsgegevens te beperken. Meer informatie over de achtergrond van dit besluit en de wijzigingen leest u hier.

Als gevolg van deze wijzigingen wordt ook de Geschillenregeling voor .nl-domeinnamen aangepast. Een eiser hoeft onder die regeling niet langer de eis ook aan de domeinnaamhouder toe te sturen. De aangepaste regeling en eis vindt u hier.