Vereniging van Recreatieondernemers Nederland


PERSBERICHT

Breda, 12 januari 2010

Platform Productiviteitsverbetering Vrijetijdsbedrijven opgericht Een initiatief van NHTV, Recron en HISWA Vereniging

Tijdens de vakantiebeurs te Utrecht is het Platform Productiviteit Vrijetijdsbedrijven (PPV) opgericht. Het doel van het platform is het mobiliseren van alle relevante kennis en middelen, die nodig zijn om de productiviteit van vrijetijdsbedrijven in het MKB te verbeteren. Een verbetering van productiviteit is van belang om de positie van de sector op de kapitaal- en arbeidsmarkt, alsmede bij de aanbieders van ruimte (gemeenten, vastgoedbedrijven) te versterken.

Het Platform initieert alle activiteiten die effectief zijn om kennis te vergaren en om kennis over te dragen aan de doelgroep c.q. het MKB in de vrijetijdssector. Er wordt begonnen met jachthavens en verblijfsrecreatiebedrijven, maar in de toekomst wordt dit uitgebreid naar andere vrijetijdsbedrijven, zoals (bioscoop)theaters, fitnessclubs, dagattractiebedrijven, casino's, horeca, wellnessbedrijven etc. De opgedane kennis wordt niet alleen ingezet om het MKB te ondersteunen, maar ook aangewend ter versterking van de toeristische opleidingen van NHTV internationaal hoger onderwijs Breda.

Benchmarken
Een benchmark van productiviteitsindicatoren geeft inzicht in de productiviteitscores van een bedrijf en de benchmark is daarmee een uitstekend instrument om de bedrijfsvoering aan te scherpen. Tevens zal het benchmarken bedrijfskengetallen opleveren die de toestand van de branche weergeven. Brancheorganisaties als Hiswa, Recron en Koninklijke Horeca Nederland kunnen de informatie gebruiken in bijvoorbeeld onderhandelingen met vakbonden, overheden etc. Een voldoende deelname van bedrijven aan een benchmark is voorwaarde voor succes. Vertrouwelijke behandeling van gegevens is in deze cruciaal en wordt door de betrokken partijen gegarandeerd.

NHTV: thema productiviteit op de onderwijsagenda
Bij NHTV is, onder leiding van lector Han Verheijden, sinds voorjaar 2005 een expertisegroep actief met de ontwikkeling van toepasbare kennis op het gebied van productiviteit in de vrijetijdseconomie. De werkzaamheden van de expertisegroep hebben betrekking op het verzamelen, analyseren en interpreteren van (inter)nationaal onderzoek en het uitzetten van scriptieopdrachten aan studenten. De kennis is bedoeld om onderwijsstof te ontwikkelen en betere arbeidskrachten voor de sector te leveren, alsmede om daarmee (afgeleid) de branches te ondersteunen.