Arcadis NV

Amersfoort, 12 januari 2010
Acht scholen verder in ontwerpwedstrijd Artcadia

Acht scholen met in totaal twaalf projecten zijn geselecteerd voor de landelijke finale van de techniek- en kunstwedstrijd `Imagine your future in Artcadia'. Artcadia is een fictieve toekomststad waar zich vraagstukken voordoen op het gebied van mobiliteit, water, wonen, werken, milieu en ruimte. De wedstrijd is ontwikkeld door advies- en ingenieursorganisatie ARCADIS om leerlingen te interesseren voor techniek. De finale is begin april bij de Technische Universiteit Eindhoven waar leerlingen hun ontwerp presenteren. De presentatie is in handen van BNN-presentator Valerio. De winnende school gaat met tien leerlingen en twee docenten enkele dagen Londen. Daar bezoeken ze een aantal ARCADIS-projecten, waaronder het stadion van voetbalclub Arsenal en de voorbereidende werken voor de Olympische Spelen in 2012. Een complete lijst van de winnende scholen is te vinden op www.artcadia.nl

Artcadia is een landelijk techniek- en kunstproject, speciaal opgezet voor leerlingen van havo/vwo 2. ARCADIS werkt voor dit project nauw samen met printerfabrikant Océ, Holland Art Gallery en de kunstenaar Jean-Paul Marsman. Het project laat jongeren zien én ervaren hoe boeiend en creatief de wereld van techniek kan zijn. De leerlingen bedenken samen creatieve oplossingen voor onder meer mobiliteit, energie, duurzaamheid, water en ruimte. ,,Het viel op dat leerlingen verschillende problemen tegelijk oplossen," zei Rob Mooren, algemeen directeur van ARCADIS. ,,Het is bijzonder om te zien dat ze vanuit verschillende disciplines werken. Dat is iets waar onze ingenieurs jaren voor studeren. Deze zienswijze is misschien wel de opmaat voor een nieuw type ingenieur."

Leerlingen zijn aan de slag gegaan met een speciaal pakket. Elke school kon maximaal acht werkstukken indienen. Uit de in totaal ongeveer honderd ingestuurde werkstukken zijn dus twaalf projecten van negen scholen door naar de finale. De inzendingen kwamen in de vorm van een maquette, een schilderij of een ander kunstwerk. De jurering was in handen van experts van ARCADIS, Océ, Holland Art Gallery en kunstenaar Jean-Paul Marsman.

Het is de tweede keer dat deze prijs wordt uitgereikt. Vorig jaar won het Visser 't Hooft Lyceum in Leiden met hun idee voor een multifunctionele dijk. Zij bezochten in het Amerikaanse New Orleans de werken aan de grote waterkering die de stad tegen een volgende orkaan moet beschermen.