STEK is een locatievoorstelling van kunstenaarscollectief 5eKwartier


"STEK graveert een onuitwisbare impressie op je netvlies. En je gemoed. Het is een van de krachtigste voorbeelden van Community art in Nederland die ik ken." (Eugène van Erven, hoofddocent theaterwetenschap aan de Universiteit Utrecht en artistiek leider van het Rotterdam International Community Arts Festival van 2011)

HAARLEM, 20100112 -- Reis mee door het verleden van de Slachthuisbuurt in Haarlem. In het Slachthuis, portiekwoningen en winkels komen herinneringen van buurtbewoners tot leven. Theatermakers verwerken levensverhalen van arbeiders, winkeliers, immigranten en jongeren tot intieme muziektheatervoorstellingen. Kruip in een stapelbed van een kostganger, wees te gast bij een Turkse bruid en roddel mee bij de buurtsuper.

> Start en eindpunt is buurtcentrum De Hamelink, Noormannenstraat 1, 2033 LG Haarlem
> 20 jan t/m 7 feb 2010, do t/m zo, 16.30 én 20.00 uur
> Kaartverkoop: www.theater-haarlem.nl

STEK gaat over saamhorigheid en eenzaamheid. Over insiders en outsiders, over katholieken en socialisten, over wij en zij, over ons kent ons en vreemdeling zijn in je eigen buurt. De voorstelling laat ervaren wat buren, familie, vrienden of collega's betekenen voor wie je bent.

`De Slachthuisbuurt is een ideale buurt om oude koeien uit de sloot te halen', volgens buurtbewoner Rob, die het publiek verwelkomt aan de stamtafel in buurtcentrum De Hamelink, voordat hij ons meeneemt langs poëtische, beeldende, muzikale scènes in zijn buurt. Kunstenaars verbouwen het Slachthuis, winkels en portiekwoningen tot `gluurdozen', theatrale ruimten die het zicht op de buurt en haar bewoners intensiveren.

Volg de voorbereidingen van de voorstelling:
STEK 1: www.youtube.com/watch?v=pHwJ_OWyLvg
STEK 2: www.youtube.com/watch?v=S0dSfLASYRk
STEK 3: www.youtube.com/watch?v=aFzQ_3iQDDo
Volg de recente ontwikkelingen van STEK: www.5ekwartier.blogspot.com

STEK wordt gemaakt door Titia Bouwmeester (artistieke leiding), Floris van Delft (dramaturg), Ted van Leeuwen (componist), Brigitte Defaix (theatermaker/actrice), Tommie Freke (componist), Valerie van Leersum (beeldend kunstenaar), Ben Lammerts van Bueren (componist), Danielle van Vree (theatermaker/beeldend kunstenaar), Ellen Kromhout (beeldend kunstenaar), Lotte van Dijck (singer-songwriter), Thijs Koenen (beeldend kunstenaar), Colin Kassies (technicus), Nynke Deinema (beeldend kunstenaar), Ilse van Dijk (zakelijke leiding), Nynke Sluijter (productieleiding), Sanne Dorrepaal (regie-assistent).

5eKwartier maakt geëngageerd locatietheater in gemeenschappen in verandering. Het gezelschap van ervaren theatermakers, muzikanten en beeldend kunstenaars staat onder artistieke leiding van Titia Bouwmeester. www.5ekwartier.nl