Amsterdamse woningmarkt voor expats trekt aan


AMSTERDAM, 20100112 -- De woningmarkt in het duurdere segment trekt weer aan. Grote internationale bedrijven op en rond de Zuidas halen weer meer werknemers naar Nederland.

Alhoewel het een voorzichtig herstel betreft, blijkt uit eigen onderzoek van de Amsterdamse huurbemiddelaar Eday Housing Service, dat steeds meer grote bedrijven in en rond Amsterdam weer medewerkers naar Nederland laten komen. Wel is het zo dat, in tegenstelling tot begin 2008, werkgevers hun personeel minder faciliteiten bieden, en dat vaker de additionele toelages voor wonen naast het salaris lager uitvallen.
Ook zien wij een verschuiving in de nationaliteit van de expats die naar Nederland komen. In tegenstelling tot een aantal jaren geleden, zijn het nu vaker IT professionals uit India , die in de plaats komen voor werknemers uit de Verenigde staten en het Verenigd koninkrijk. Ook zien wij een duidelijke toename van goed geschoold personeel uit het voormalige Oostblok.
De inkomensverschillen zijn opmerkelijk. Waar voorheen gold "the sky is the limit", worden nu steeds vaker flexwerkers en tijdelijke krachten geworven die genoegen nemen met minder, wat een logische stap is van de werkgevers in deze onzekere tijden. Dit houdt tevens in dat de gemiddelde prijs van een appartement lager uitvalt. "Harder werken dus voor minder geld" aldus Roger van Gerwen, algemeen directeur bij Eday Housing Service. "Maar door niet te veel te zeuren, er met zijn allen hard aan te trekken en zeker niet op de laatste plaats, de service te handhaven en verder proberen te perfectioneren, zijn er juist kansen voor bedrijven in de dienstverlenende sector zoals Eday Housing Service om tegen de negatieve tendens op de expat-woningmarkt in te gaan en er hun voordeel uit te halen".





Ingezonden persbericht