David Grossman over de Holocaust en de hel van het schrijven


NIJMEGEN, 20100105 -- Het Soeterbeeck Programma en de Faculteit der Religiewetenschappen van de Radboud Universiteit Nijmegen organiseren een bijeenkomst met de Israëlische auteur en kritisch journalist David Grossman met als thema de Holocaust: herinnering en verbeelding. Schrijven over de Holocaust kan niet zonder verbeelding ervan. Dit maakt wel dat een auteur zelf af moet dalen in de `hel van het schrijven'. Volgens De Volkskrant hoort Grossman in de top vijf van de beste non-fictie schrijvers van de afgelopen tien jaar. Datum en locatie: maandag 12 januari 2010, van 20.00 - 22.00 uur in de Aula van de Radboud Universiteit Nijmegen, Comeniuslaan 2. www.ru.nl/sp/grossman

In een interview met NRC Handelsblad zegt Grossman: `Ik acht het de taak van de schrijver om een vinger op de zere plek te leggen, om op een nieuwe manier, in een taal waarvoor de lezer zich nog niet heeft leren afschermen, te beschrijven hoe gecompliceerd de bestaande situatie is.' Grossman, die wegens geruchtmakende reportages over de Palestijnen in de bezette gebieden en de in Israël wonende Arabieren door sommige Israëli's wordt gezien als een verrader, beziet de boze buitenwereld het liefst vanuit het perspectief van een kind.

Dr. David Grossman (1954) studeerde filosofie en theater aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem. Hij verwierf internationale roem met zijn roman Zie: Liefde (1986, Nederlandse vertaling 2007). Later schreef hij onder meer Jij bent mijn mes (2000), De stem van Tamar (2002) en onlangs Een vrouw op de vlucht voor een bericht (2009). Grossman maakte ook naam met zijn journalistiek werk en opiniërende essays en artikelen. Hij is bekend als politiek schrijver die zich geregeld kritisch uitlaat over het Israëlisch-Palestijnse conflict en de rol van Israël daarin. Grossman is eredoctor aan de Katholieke Universiteit Leuven.

Dr. Marc De Kesel is onderzoeker aan de Faculteit der Religiewetenschappen van de Radboud Universiteit. Hij interviewt David Grossman en gaat met hem in gesprek aan de hand van verbeeldingen en verwoordingen van ervaringen met de Holocaust - waaronder fragmenten uit Grossmans roman Zie: Liefde.

Aanmelding
Deelname ¤ 7,50. Medewerkers en alumnipashouders RU ¤ 5,-. Studenten RU gratis.


Film & debat: Someone to run with
De Israëlische speelfilm Someone to run with (2006) is gebaseerd op David Grossmans roman De stem van Tamar. Deze film wordt vertoond tijdens een Film & Debat over vriendschap op donderdag 14 januari 2010, 19.00 - 22.00 uur op Campus Radboud Universiteit Nijmegen. Meer informatie op www.ru.nl/sp/filmendebat.

Dr. Marc De Kesel is ook conferentieleider van de expertmeeting die het Heyendaal Onderzoeksprogramma van de Faculteit der Religiewetenschappen op 13 en 14 januari 2010 organiseert in Studiecentrum Soeterbeeck te Ravenstein: Imagining / Remembering the Shoah. On David Grossman, See Under: Love. Voor meer informatie zie www.ru.nl/grossman





Ingezonden persbericht