Pechtold reikt Inktspotprijs 2009 uit bij opening Politiek in Prent 09


Voorafgaand: veiling door Pechtold van originele en gesigneerde prenten van politiek tekenaars

DEN HAAG, 20100106 -- Op dinsdag 12 januari 2010 om 18.00 uur opent juryvoorzitter Alexander Pechtold in Perscentrum Nieuwspoort de tentoonstelling Politiek in Prent. Tevens reikt hij de Inktspotprijs 2009 voor de beste politieke prent van het afgelopen jaar. Behalve Pechtold bestaat de jury uit Caroline Rhodius (kunsthistorica) en Max Westerman (journalist). Voorafgaand aan de prijsuitreiking zal Alexander Pechtold als veilingmeester optreden en vijftien politieke prenten (onder meer originelen van Jos Collignon, Peter van Straaten, Nico Visscher en Len Munnik) onder de hamer brengen. De prenten kunnen bekeken worden op www.pers-en-prent.nl; de opbrengst is bestemd voor Stichting Teken Mijn Verhaal (www.tekenmijnverhaal.nl).

Bekijk het roerige politieke jaar 2009 opnieuw door de ogen van politiek tekenaars die met een scherpe pen vol humor en satire hun visie geven op de gebeurtenissen van de dag.
De tentoonstelling Politiek in Prent brengt het jaar 2009 op een unieke wijze in beeld. Thema's die onder andere de revue passeren zijn de economische crisis, hoge bonussen bij de banken, de ondergang van de DSB-bank, perikelen rond het koningshuis, de Mexicaanse griep en de politieke situatie in Iran. De meest getekende politicus is dit jaar Geert Wilders, maar ook Wouter Bos, Balkenende en Obama zijn regelmatig het doelwit van satire.

Deelnemers aan Politiek in Prent 2009 zijn Argus, Joep Bertrams, Jos Collignon, Arend van Dam, Djanko, Farhad, Fokke & Sukke, Hajo, Tom Janssen, Paul Kusters, Ien van Laanen, Marco Lap, Marijn, Len Munnik, Ruben L. Oppenheimer, Pluis, Bas van der Schot, Peter van Straaten, TRIK, Stefan Verwey, Nico Visscher, Mirjam Vissers, Berend Vonk, Willem, Siegfried Woldhek, Worstkeesscenario en de Belgische tekenaar ZAK.

In de catalogus Politiek in Prent 2009 zijn alle geëxpo¬seerde werken in kleur opgenomen. De omslagtekening is van de hand van Siegfried Woldhek. Verder staat in deze uitgave een in memoriam over de recentelijk overleden tekenaar Wouter Lap, die in de jaren zeventig en tachtig onder meer naam maakte met karikaturen op de achterzijde van de Panorama en werk voor het Nederlandse MAD Magazine. Tot slot is een artikel over Louis Raemaekers opgenomen, politiek tekenaar in de Eerste Wereldoorlog.

De expositie Politiek in Prent is een gezamenlijk initiatief van de Stichting Pers & Prent en de Kunstcommissie van Perscentrum Nieuwspoort. De tentoonstelling en de uitgave van de catalogus zijn mogelijk gemaakt door een bijdrage van Stichting Democratie en Media.
De Kunstcommissie van Nieuwspoort wordt gesteund daar hoofdsponsor Achmea.

Praktische informatie
Gasten en media zijn vanaf 17.30 uur welkom in de Provinciezaal van Nieuwspoort. De opening en prijsuitreiking zelf vinden plaats vanaf 18.00 uur in Wandelganger I en II.

De expositie Politiek in Prent is na Nieuwspoort van 9 februari tot 8 maart te zien in de Centrale Bibliotheek Den Haag aan het Spui. Daarna reist de tentoonstelling naar het Persmuseum in Amsterdam en diverse andere locaties in Nederland. Meer informatie is te vinden op www.pers-en-prent.nl.





Ingezonden persbericht