Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Theatergroep de Kern speelt

"VEEL LIEFS UIT RUSLAND"
geschreven door Jan-Jaap Jansen en Ineke ter Heege

Première op 12 januari 2010 om 20.15 in theater de Speeldoos te Baarn (try outs vanaf 9 december 2009)

In het kader van het openingsjaar van de nieuwe Hermitage in Amsterdam komt Theatergroep de Kern dit seizoen met de voorstelling "Veel liefs uit Rusland". Het toneelstuk speelt in en rond de Russische Hermitage.

Een stuk over het Rusland na het vallen van de muur, maar ook over dat van Catharina de Grote. Over realisten en idealisten, over kunst en cultuurbeleid. Maar bovenal over liefde, weemoed, hartstocht en hoop.

Een Nederlandse onderzoeksjournaliste van een gerenommeerd weekblad, Sophie van Loon, gaat in Sint Petersburg een reeks artikelen schrijven over o.a. het cultuurbeleid in het moderne Rusland. De conservator Aleksej Achmatov van de Hermitage die ze interviewt, is een tentoonstelling aan het voorbereiden met als thema "Weemoed, hartstocht en hoop". Beiden staan op een keerpunt in hun leven en worden verliefd op elkaar. Ze raken gefascineerd door een onbekend dubbelportret van Catharina de Grote, één van de briljantste tsarina's van Rusland, en van Potemkin, geniaal generaal en de grootste liefde van haar leven. Waar komt dat schilderij vandaan? Uit het wrak van het Nederlandse schip de Frau Maria, dat in 1771 voor de kust van Finland is vergaan?

Gaandeweg het stuk transformeren Sophie en Aleksej (ook in kostumering) naar Catharina en Potemkin, twee vrijdenkers en vernieuwers en vurige aanhangers van de Verlichting. Ze onderzoeken spelenderwijs de turbulente verhouding van het grote liefdespaar uit vervlogen tijden. Dat onderzoek brengt hen steeds dichter bij de vraag: blijven we steken in de weemoed over wat verloren ging, of kiezen we voor de hartstocht en hoop van een nieuwe liefde?

Met de vertrouwde Kern-acteurs Jan-Jaap Jansen, Ineke ter Heege en Margreet Heemskerk. Regie: Evert Zwaab. Kostuums: Ischa Stuart. Decor: Wies Jansen. Impresariaat: ProActs www.proacts.nl

Voor deze toneelproductie zijn door schilderes Wies Jansen 16 schilderijen gemaakt (waaronder kopieën van bestaande werken) die als decor dienen voor de voorstelling.




Ingezonden persbericht