Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Rotterdam, 29 december 2009

Servië lanceert campagne 'Green Serbia'
Servië ook dit jaar weer vertegenwoordigd op Vakantiebeurs in Utrecht.

Servië wil zich profileren als aantrekkelijke vakantiebestemming voor natuurvakanties en aktieve vakanties. Daarom zet Servië in 2010 aktief in op het thema "Green Serbia". De aktieve reiziger komt in dit Balkanland prima aan zijn trekken: Zo kan men fietsen door de grootste rivierkloof van de Donau, wandelen of bergbeklimmen in een van de vele nationale parken of natuurreservaten, of kanovaren en raften op de bergrivieren van Servië. Daarnaast biedt het landschap van Servië een rijkdom aan cultuurhistorie en talrijke pittoreske plattelandsdorpjes. De aftrap van de nieuwe campagne zal op de Vakantiebeurs in Utrecht gegeven worden.

Nationale parken en beschermde natuurgebieden

Servië heeft verschillende nationale parken en natuurgebieden. Het heuvelachtige beboste landschap van Nationaal Park Fruska Gora, in het noorden van Servië, telt 17 verborgen middeleeuwse kloosters en de regio staat bekend om haar wijnproductie. Nationaal Park Djerdap, ook wel de IJzeren Poort genoemd, vormt de grootste rivierkloof van de Donau in Europa en hiermee een van de meest spectaculaire delen van de Donau in Europa. Naast een rijkdom aan flora an founa, vindt men in dit gebied prehistorische en Romeinse nederzettigingen, waaronder 'Lepenski Vir', de oudst bekende nederzetting aan de Donau. In het westen van Servië, tussen de Drina rivier en de berg Zlatibor, ligt Nationaal Park Tara. Dit park biedt een enorme biodiversiteit en is thuisbasis voor 153 vogelsoorten. In de nabijheid liggen diverse toeristische attracties zoals het museumdorp Sirogojna en de stoomtrein "Sargan 8". Nationaal Park Kopaonik in het zuiden van Servië is het grootste bergmassief van het land. Dit park is tevens het bekendste skigebied van Servië. De omgeving van het park telt verschillende middeleeuwse kloosters, waaronder Studenica dat op de werelderfoedlijst van UNESCO staat. Het Golija reservaat is een door UNESCO aangewezen natuurreservaat in centraal-Servië, dat bestaat uit een afwisseling van bergvalleien, heuvels en bergen. Natuurpark Stara Planina in het zuidoosten van Servië is wellicht nog een van de meest onontdekte en ongerepte natuurgebieden van Servië en thuisbasis voor talrijke wilde diersoorten, waaronder bruine beren en wolven.

Activiteiten in Servië

Een van de belangrijkste toeristische trekkers van Servië is de recent ontwikkelde Donau Fietsroute. Deze volledig bewegwijzerde fietsroute van 665 km lang is onderdeel van de Euro Velo Route 6, welke van de Atlantische oceaan tot de Zwarte Zee loopt. De route verloopt onder andere langs Nationaal Park Fruska Gora en doorkruist Nationaal Park Djerdap. Tevens liggen de belangrijkste steden van Servië, Belgrado en Novi Sad, aan deze fietsroute. Wandelaars kunnen in Servië uitstekend terecht in de Nationale parken Fruska Gora, Tara en Kopaonik. Deze parken hebben meerdere gemarkeerde trails tot enkele tientallen kilometers lang. In de nabije toekomst wordt in Servië tevens de lange afstandsroute "Sultans Trail" ontwikkeld, welke van Wenen naar Istanbul loopt. Voor mountainbiking kan men terecht in Tara Nationaal Park en de nabijgelegen plaatsen Uzice an Zlatibor, van waaruit enkele mountainbikeroutes starten. De meest populaire plaatsen voor rafting in Servië zijn de rivieren Drina, Uvac, Ibar en Lim. Het bekendste skigebied van Servië is Kopaonik. Tevens kan men skieën in Tara Nationaal Park en op de nabijgelegen berg Zlatibor. Andere populaire activiteiten die men in Servië kan ondernemen zijn paardrijden, vissen, bergbeklimmen en paragliding,

Servië weer in trek bij Nederlandse touroperators

Inmiddels hebben meer dan 20 touroperators en reisagenten Servië weer in hun reisprogramma's opgenomen. In 2010 zullen in Nederland en België tevens de eerste georganiseerde fietsreizen langs de Servische Donau aangeboden worden. Afgelopen jaar hebben verschillende touroperators en journalisten op uitnodiging van de Nationale Organisatie voor Toerisme voor Servië een bezoek gebracht aan dit land. Ook komend jaar zullen weer enkele persreizen en studiereizen naar Servië georganiseerd worden.

Promotiebijeenkomst op 12 januari op Vakantiebeurs in Utrecht

Op 12 januari, tijdens de vakdag van de Vakantiebeurs, organiseert Europe Destination Marketing samen met de Nationale Organisatie voor Toerisme van Servië een pers- en touroperator bijeenkomst. Deze bijeenkomst vindt van 12.00 - 14.00 uur plaats op de stand van Servië (stand G039 in hal 10). Belangstellenden zijn hiervoor van harte uitgenodigd en kunnen zich aanmelden via info@eurodest.nl. Tijdens deze bijeenkomst worden onder andere de verschillende mogelijkheden voor aktieve vakanties en natuurvakanties in Servië gepresenteerd. De volledige uitnodiging en het programma zijn te vinden onder: www.eurodest.nl/uitnodiging_servie.pdf