Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

'Liefde en Vriendschap' brengt zorg en erfgoed samen

Nieuw themakwartaal Tijd voor Toen van start

Haarlem, 6 januari 2010 - Op dinsdag 12 januari gaat het tweede themakwartaal van het project Tijd voor Toen in het Pennemes officieel van start. Het project zet lokaal erfgoed in om bij bewoners van zorgcentrum Stichting Hervormd Centrum Pennemes herinneringen los te maken, deze vast te leggen en te delen met medebewoners, familie en verzorgers. Het themakwartaal bestaat uit een speciaal programma rondom het thema 'Liefde en Vriendschap'. In de maanden januari tot en met maart kunnen bewoners genieten van tentoonstellingen, reminiscentieactiviteiten en uitwisselingsprojecten met scholen.

Themakwartaal Liefde en Vriendschap
Herinneringen aan een eerste liefde, poëziealbums, vroegere vriendschappen, de verloving en bruiloft: in het eerste kwartaal van het nieuwe jaar worden deze onderwerpen behandeld in het thema 'Liefde en Vriendschap'. Initiatiefnemer Cultureel Erfgoed Noord-Holland organiseert samen met het zorgcentrum Pennemes het programma. Zo zal een tentoonstelling in het zorgcentrum geplaatst worden, waarvan ook foto's en materialen van bewoners onderdeel uitmaken. Leerlingen van een school wisselen Valentijnsdag-ervaringen uit met de bewoners van het zorgcentrum tijdens een gedichtenproject. Ook zijn er films te zien van historische huwelijken, zoals bijvoorbeeld van Koningin Juliana en Prins Bernhard in 1937.

Deelnemende erfgoedinstellingen
Zaanse erfgoedinstellingen dragen bij aan het project door hun expertise, erfgoedbronnen of collectieonderdelen in te zetten. Erfgoedinstellingen kunnen door middel van oral history immaterieel erfgoed verzamelen en toevoegen aan hun collectie. Op dit moment zijn het Gemeentearchief Zaanstreek, het Zaans Museum, het Molenmuseum en het Albert Heijn Museum betrokken bij het project. Tevens wordt er samengewerkt met scholen uit de omgeving. De Gemeente Zaanstad is opdrachtgever.


Tijd voor Toen op lange termijn
Cultureel Erfgoed Noord-Holland zal Tijd voor Toen in 2010 verbreden naar drie andere zorginstellingen in Zaanstad. Het 'erfgoedmenu' met projecten, producten en werkvormen die de Tijd voor Toen-pilot oplevert, zijn overdraagbaar en breed inzetbaar.

Noot voor de redactie,