Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

7 januari 2010

Gedeputeerde Jaap Bond en zanger Jan Keizer openen 'Jaar van het water' en 'Amsterdam Water Sensations' op Vakantiebeurs

Gedeputeerde Jaap Bond van de Provincie Noord-Holland en de Volendamse zanger Jan Keizer van voorheen BZN openen dinsdag 12 januari op de Vakantiebeurs in Utrecht het 'Jaar van het water' en het Amsterdamse themajaar 'Amsterdam Water Sensations 2010'. Dat doen ze in de stand van Noord-Holland in hal 12 van de beurs. Jan Keizer verzorgt na de opening een kort optreden en Jaap Bond neemt vervolgens de eerste Noord-Hollandse weer/watermeter in gebruik. De bijeenkomst begint om 15.30 uur met een drankje en een hapje.

Noord-Holland en Amsterdam zijn onlosmakelijk verbonden met water. Noord-Holland mag zich de meest waterrijke provincie van Europa noemen. Ook Amsterdam is zeer waterrijk: maar liefst een kwart van de oppervlakte van Amsterdam bestaat uit water. In 2010 wordt deze band met het water extra uitgelicht.

Amsterdam Water Sensations 2010
Tijdens het themajaar 'Amsterdam Water Sensations 2010' vindt een groot aantal evenementen plaats op en rond het water op initiatief van Amsterdam Toerisme & Congres Bureau (ATCB) en in samenwerking met de toeristische en culturele sector in Amsterdam. Ook permanente attracties zoals de vele bijzondere bruggen, de opzienbarende architectuur langs de IJ-oevers en de rijkdom aan grachtenmusea komen extra in de schijnwerpers. Het programma van het themajaar legt nadrukkelijk een relatie met de actualiteit. Invalshoeken hierbij zijn kunst, architectuur, moderne transportmiddelen, watersport en duurzaamheid.

Eén van de hoogtepunten is het spektakel Sail Amsterdam 2010, - één van de grootste maritieme manifestaties ter wereld - van 19 tot en met 23 augustus. Het wielerevenement Giro d'Italia gaat op 6 mei van start in Amsterdam, waarbij de grachten voor een sfeervol decor zorgen. Ook zal de Hiswa Amsterdam Boat Show (2 t/m 7 maart in de Rai Amsterdam) op het themajaar inhaken. Andere evenementen zijn festivals op en rond het water, zoals het Over 't IJ festival en een concert van het Koninklijk Concertgebouw Orkest op de Amstel.

Het themajaar is bovendien aanleiding voor de lancering van een nieuwe verbinding tussen het centrum van Amsterdam en het strand van Zandvoort met de 'Amsterdam Beach Bus'.

Jaar van het water
Ook in de rest van de provincie zal water in het kader van toerisme nog meer aandacht krijgen. Zo zijn er 'De West-Friese Waterweken' die in augustus worden gehouden in Hoorn, Enkhuizen, Medemblik en Schagen met tal van evenementen op en aan het water. In de Zaanstreek wordt 'Zingen op de Zaan' gehouden. Andere grote waterevenementen zijn de Delta Lloyd Regatta in juni in Medemblik, de zeilrace voor catamarans 'Rondom Texel' en de Pieperrace in april, een wedstrijd voor klippers, tjalken, skûtsjes en visserijvaartuigen voor de kust van Volendam.

Binnenkort wordt in het kader van het Jaar van het water een Noord-Hollands 'Waterpaspoort' uitgebracht, dat gedurende het hele jaar kortingen verleent op het gebied van waterrecreatie daarmee verband houdende branches in Noord-Holland. Verder besteedt de vernieuwde website www.noord-holland.com vanaf 12 januari volop aandacht aan de mogelijkheden voor waterrecreatie in de provincie via tekst, beeld en video's.

Noot voor de redactie,