Gemeente Utrecht

15 jaar weerbaarheid voor Utrechtse scholen

Al 15 jaar geeft de gemeente (GG&GD) op Utrechtse scholen de weerbaarheidtraining 'Kom op voor Jezelf'. Inmiddels hebben zo'n 8000 leerlingen deze -drie maanden durende- training gevolgd. Weerbaarheid is hiermee een van de langstlopende en meest succesvolle programma's van de GG&GD. Dit wordt op woensdag 13 januari gevierd tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Vechthuis met een opening door burgemeester Aleid Wolfsen en een lezing van Martine Delfos.

Tijdens de bijeenkomst worden de resultaten gepresenteerd van de pilot 'Alcohol en Weerbaarheid', een onderzoek naar de effecten van alcoholvoorlichting ingebed in de 'Kom op voor Jezelf' training. Martine Delfos (kinderboekenschrijfster en onderzoekster op het gebied van seksualiteit en de virtuele wereld) houdt een lezing met als titel 'De kwetsbaarheid van kinderen op het gebied van seksualiteit en multimedia'.

Denken, voelen, handelen
Wethouder Rinda den Besten woont op 12 januari een weerbaarheidsles bij op de Dominicusschool. Bij 'Kom op voor Jezelf' leren kinderen voor zichzelf op te komen met respect voor de ander. In de twaalf lessen zitten drie aspecten: denken én voelen én handelen. Lesonderdelen zijn groepsgesprekken, fysieke (zelfverdedings)oefeningen, rollenspellen, vertrouwens- en samenwerkingsspelletjes en een huiswerkschrift. De training is gebaseerd op het Marietje Kessels Project. De school en de ouders worden nauw betrokken bij de training. De weerbaardheidstraining wordt nu gegeven in 46 groepen in het hele primair onderwijs (inclusief speciaal onderwijs en speciaal basis onderwijs). Inmiddels zijn de voorbereidingen in volle gang voor jaarlijks 10 extra groepen in het voortgezet onderwijs en op het ROC.

Week van de Lentekriebels
Sinds 2005 wordt apart aandacht geschonken aan de relationele en seksuele vorming van kinderen in het primair onderwijs. Hierbij worden de leerkrachten getraind. Inmiddels wordt in 2010 voor de 5e keer de Week van de Lentekriebels gehouden. De eerste week van de lente gaan jaarlijks zo'n 8000 leerlingen in de stad, van groep 1 t/m 8, aan de slag met onderwerpen over relaties en seksualiteit.