Gemeente Eemnes

Van 12 januari tot en met 29 januari 2010 is in de Hilt in Eemnes de tentoonstelling `Mantelzorgers in beeld' te zien. De tentoonstelling wordt op woensdag 13 januari om 16.00 uur door wethouder Bram Wondergem geopend.

Deze tentoonstelling is met medewerking van mantelzorgers georganiseerd door Versa mantelzorgondersteuning. Hij bestaat onder andere uit foto's en toont hoe het leven van elke dag eruit ziet van mensen, die dagelijks voor een ziek kind, familielid of partner zorgen. In de regio Gooi en Vechtstreek biedt 17% van de bevolking hulp aan familieleden, vrienden of buren in een relatief ernstige zorgsituatie en zijn dus mantelzorger. Voor Eemnes gaat het om zo'n kleine 1700 mensen die Mantelzorg verricht.

Mantelzorg begint vaak met een kleine handreiking en kan uitgroeien tot 24-uurs zorg. Het verlenen van mantelzorg is een rol die veel mensen in een bepaalde periode van hun leven vervullen, op allerlei verschillende manieren en in diverse omstandigheden. De foto's, gemaakt door Maud Klap-Berger, geven een indringende kijk op het dagelijks leven van mantelzorgers. Op de foto's zijn de mantelzorgers te zien met degene die zij verzorgen, maar laten ook de mantelzorgers zien in andere situaties, bijvoorbeeld tijdens het uitoefenen van hun hobby en eventuele werkzaamheden buiten de deur. De serie foto's laat zien dat men 24 uur per dag mantelzorger is. Tegelijkertijd wordt benadrukt dat het leven van een mantelzorger niet alleen maar kommer en kwel is. Er zijn ook heel ontroerende en verrijkende momenten.

Wilt u meer informatie over mantelzorg, dan kunt u contact opnemen met het Versa Mantelzorgondersteuning, 035 - 697 00 50 (op werkdagen van 9.00 - 13.00 uur).