Ingezonden persbericht


GEMEENTERAADSFRACTIE ROTTERDAM

Persbericht

Vaste post agent op straat

Rotterdam, 12 januari: De VVD wil de agent op een vaste plek op straat. Lijsttrekker Baljeu: "De agent moet een vast aanspreekpunt voor burgers zijn en als zodanig herkenbaar zijn." De VVD stelt vandaag vragen aan het College over agenten op straat. Uit onderzoek blijkt dat agenten te weinig in de wijk komen. Door krappe roosters wordt de norm van 80% van de tijd in eigen wijk niet gehaald bij veel korpsen. De VVD vraagt aan het College of die norm in Rotterdam wel gehaald wordt. Baljeu: "Een wijkagent is bedoeld om in de eigen wijk ingezet te worden. Af en toe een andere taak is mogelijk, maar driekwart van de korpsen heeft een probleem met de roosters. Dat tast de veiligheid aan." De VVD roept het College op om de Rotterdamse situatie bekend te maken en zonodig te verbeteren. Baljeu: "Op bijvoorbeeld Lijnbaan en Zuidplein zijn er op vaste probleemmomenten extra politiemensen aanwezig. Dat moeten vaste mensen op vaste plekken zijn." Er zijn in de stad ook andere plaatsen waarvan het bekend is dat er structurele overlast is. De inzet van politie / wijkagenten is daar is volgens de liberalen gewenst. Voor burgers en ondernemers is het het beste wanneer er in dergelijke situaties een vaste politieagent is die toezicht houdt en als vast aanspreekpunt kan dienen. "Het is geen goede zaak als er iedere dag een andere agent ingezet wordt," aldus Baljeu.

GEMEENTERAADSFRACTIE ROTTERDAM

Vragen aan het College van B&W over agenten op straat

Rotterdam, 12 januari 2010

Betreft: schriftelijke vragen ex artikel 19 Reglement van Orde

Geacht College,

De Telegraaf schrijft op 12 januari dat agenten te weinig in de eigen wijk komen. Volgens een onderzoek van de Raad van Hoofdcommissarissen is er sprake van "krappe roosters". Met het gevolg dat driekwart van de 25 politiekorpsen de wijkagent inzet voor andere taken. Het lukt slechts 6 korpsen om volgens de regels te werken, om een wijkagent minimaal tachtig procent van de tijd in de eigen wijk te laten doorbrengen. De VVD wil het College hierover de volgende vragen stellen:
1. Bent u het met de VVD eens dat een wijkagent bedoeld is om in de wijk ingezet te worden?

2. Kunt u inzicht geven in de situatie van het politiekorps Rotterdam-Rijnmond met betrekking tot de wijkagenten in Rotterdam? Hoeveel procent van hun tijd brengen zij door in hun eigen wijk? Hoeveel tijd daarvan zijn zij op straat zichtbaar voor de burgers?
3. Indien Rotterdam niet aan de norm van 80% voldoet, hoe wilt u de situatie in Rotterdam verbeteren, om wel aan de norm van tachtig procent te voldoen? Op dit moment wordt op een aantal plekken en momenten in de stad (bijvoorbeeld op en rond de Lijnbaan) op "probleemmomenten" extra politie ingezet. Er zijn in de stad ook andere plaatsen waarvan het bekend is dat er structurele overlast is. De inzet van politie / wijkagenten is daar gewenst. Voor burgers en ondernemers is het het beste wanneer er in dergelijke situaties een vaste politieagent is die toezicht houdt en als vast aanspreekpunt kan dienen. Het is geen goede zaak als er iedere dag een andere agent ingezet wordt. Wij gaan er vanuit dat dit staand beleid is bij het politiekorps.

4. Is de inzet van "vaste agenten op probleemlocaties en ­ momenten" inderdaad staand beleid?

5. Staat deze manier van werken onder druk door het (te) weinig beschikbaar zijn van wijkagenten op straat?

Graag vernemen wij schriftelijk uw antwoord op deze vragen.

Met vriendelijke groet,

Jeannette Baljeu