Ingezonden persbericht


Dierenbescherming roept publiek op vogels bij te voeren

Dierenbescherming Utrecht Amersfoort roept het publiek op om vogels te helpen in deze koude periode. Dit kan door dagelijks voer in de tuin te strooien op een veilige plek. Ook vogelpopulaties buiten de tuin, zoals groepen eenden, kunnen goed hulp gebruiken. Mensen die zien dat een vogel of groep dieren het erg zwaar heeft, kunnen ook de Dierenbescherming waarschuwen, zodat deze hulp kan bieden.

Doordat langdurige winterse periodes zelden meer voorkomen, beschikt de Dierenbescherming momenteel niet over een netwerk voor winterhulp. Daarom vraagt zij de steun van het publiek. Belangrijk is dat mensen de vogels dagelijks voeren en geen dagen overslaan. De vogels, die op het voer rekenen, kunnen daardoor bezwijken.

Drinkwater is zo mogelijk nog belangrijker dan voer. Door suiker toe te voegen aan het water bevriest het minder snel. Daarnaast is het belangrijk dat vogels niet in het bakje kunnen baden, omdat ze dan bevriezingsverschijnselen kunnen oplopen. Hiervoor kan het water worden afgedekt met gaas. Ook is het mogelijk geschaafd ijs te serveren in plaats van water.

Watervogels kunnen worden bijgevoerd met droog bruin brood of speciale korrels. In de tuin kan men brood, vetbollen, pindasnoeren of winterstrooivoer aanbieden. Zout voedsel is af te raden, omdat het leidt tot uitdroging. Het is belangrijk op een veilige plek te voeren, zoals een voederplank. Soorten als de heggemus en winterkoning eten echter uitsluitend van de grond.

In de ochtend en namiddag hebben de vogels het hardst voedsel nodig, omdat de koude nacht hen veel energie kost. Een voederplank dient regelmatig te worden schoongemaakt om verspreiding van ziektes te voorkomen. Het verwijderen van resten voorkomt bovendien dat de voerplek ongewenste dieren aantrekt.

Voor watervogels geldt dat er open water dient te zijn, bijvoorbeeld in de vorm van een wak. Als het goed is, zorgen gemeentes en waterschappen voor voldoende wakken. Omwonenden wordt verzocht de dieren bij te voeren en in de gaten te houden of er open water is. Als dat niet het geval is, kunnen zij dat melden aan de betreffende gemeente of aan Dierenbescherming afdeling Utrecht Amersfoort (030 - 246 88 66).

Voor meer tips en informatie kunnen mensen terecht op: www.dierenbeschermingutrechtamersfoort.nl.