Gemeente De Wolden


Zuidwolde, 12 januari 2010




[pic]





Persbericht


Alteveer/Kerkenveld, Echten, Ruinerwold en Veeningen maken dorpsvisie



Wanneer is het prettig wonen in een dorp? Welke voorzieningen zijn er nodig en wat kan beter? Die vragen staan centraal in Alteveer/Kerkenveld, Echten, Ruinerwold en Veeningen. Enthousiaste inwoners buigen zich vanaf mei 2010 over de wijze waarop hun dorp leefbaar en aantrekkelijk blijft. Het resultaat is een dorpsvisie, op maat gemaakt en passend bij het unieke karakter van het dorp.

Dorpsvisies

Het initiatief voor het maken van een dorpsvisie ligt bij de gemeente De Wolden, de totstandkoming van de visie bij het dorp. Wethouder Bert Damming: "Een dorpsvisie brengt de wensen en ideeën van de inwoners van een dorp in beeld. Ondanks de geringe groei in 2009, moeten we ons voorbereiden op een afname in bevolkingsomvang. Het is van belang te weten hoe we dorpen leefbaar kunnen houden. Inwoners hebben daarover naar onze mening goede ideeën. Een dorpsvisie legt die ideeën vast."


Stichting Welzijn De Wolden

Inwoners bepalen zelf wat er in een dorpsvisie staat en hoe plannen gerealiseerd kunnen worden. Opbouwwerkers van Stichting Welzijn De Wolden ondersteunen hen daarbij. Damming: "Zo worden haalbare en concrete plannen geschreven, passend bij het eigen karakter van een dorp."


Het traject
Elk dorp vormt een project- en klankbordgroep. De projectgroep inventariseert wat er in het dorp leeft en overlegt hoe plannen worden aangepakt. De klankbordgroep adviseert de projectgroep. Is een dorpsvisie klaar, dan worden afspraken gemaakt met de gemeente over acties. Dorpsbelangen bewaakt daarbij de voortgang. Inwoners worden uitgenodigd om mee te denken met een project- of klankbordgroep. Communicatie over de dorpsvisies is herkenbaar aan het paarse Laat-je-horenlogo.

Alle dorpen een eigen visie

Niet alleen Alteveer/Kerkenveld, Echten, Ruinerwold en Veeningen gaan aan de slag. De komende jaren krijgen alle zeventien dorpen in de gemeente een eigen dorpsvisie. Op dit moment draait met succes een pilotproject in Koekange, Linde en Oosteinde. Deze dorpen brengen in kaart wat leeft en wat anders zou kunnen; eind mei 2010 zijn de visies gereed. In 2013 hebben alle dorpen in de Gemeente De Wolden een dorpsvisie.


///////////////////////////////////

Noot van de redactie:  Voor meer informatie kunt u contact opnemen met cluster communicatie, tel. (0528) 378241.



---- --