Gemeente Delft

Delft wordt veiliger

Veiligheid draait om het gevoel dat burgers hebben (kwalitatief) en de harde cijfers (kwantitatief). Uit beide blijkt dat het wat betreft veiligheid beter gaat in Delft. Tachtig procent van de Delftenaren voelt zich veilig. Het aantal aangiften van misdrijven daalde met 5,5 % ten opzichte van 2008. Aandachtspunten zijn gewelddadige inbraken en diefstallen, autoinbraken en overlastgevende jeugdgroepen. Daarnaast scoren sommige wijken onder het gemiddelde qua veiligheidsgevoel. De vergaande samenwerking tussen OM, gemeente, politie en andere partners als FIOD werpt zijn vruchten af. Informatiedeling en bestuurlijk tegenhouden leidt steeds vaker tot aanhoudingen van zware criminelen.

Het college van B&W van de gemeente Delft heeft als doelstelling dat tachtig procent van de Delftenaren zich veilig voelt en de criminaliteit fors daalt. In 2009 werden belangrijke stappen gezet om beide doelen te halen. Gelet op aangiftes, daalt de de totale criminaliteit in Delft met ruim vijf procent. Het aantal fietsdiefstallen daalde maar liefst met 26 % dankzij de inzet van cameratoezicht en lokfietsen. Auto-inbraken daarentegen kende een stijgende lijn conform het landelijke beeld (naar 920 in 2009). Geweldsdelicten namen af met vijf procent. Vooral bedreigingen en mishandelingen nemen af. Daar tegenover staat een stijging van gewelddadige diefstallen met bijna een kwart in 2009. Het aantal woninginbraken blijft vrijwel gelijk.

Georganiseerde misdaad
Politie, gemeente en Openbaar Ministerie hebben de georganiseerde misdaad in 2009 een forse slag toegebracht. Bureau Recherche Delft en de Regionale Recherche deden onderzoek naar fabricage, handel en bezit van verdovende middelen, gewelddadige incidenten in en om Delft, bezit en handel in vuurwapens en de georganiseerde misdaad achter hennep.

Doelstellingen gemeente, politie en OM
Voor 2010 is het streven de behaalde resultaten te evenaren. In 2009 leverde de politie conform afspraken in totaal 1500 verdachten van misdrijven aan bij het OM. De prioriteiten liggen dit jaar ook weer bij de aanpak van geweldplegers, veelplegers en jeugdcriminaliteit. Daarnaast staan centraal: intensivering van de aanpak van georganiseerde criminaliteit (hennep, mensenhandel en witwassen) en de middelzware criminaliteit. Hieronder vallen voor Delft onder andere gewapende overvallen en woninginbraken. Gemeente Delft richt zich met name op het terugdringen van fietsdiefstal en het verder verhogen van de veiligheid in de binnenstad.

Noot voor redactie (