GroenLinks in de Europese Unie

Bulgaarse Eurocommissaris Jeleva verzwijgt nevenactiviteiten

Brussel, 12 januari 2010 - Vandaag is gebleken uit onderzoek van de Duitse Financial Times dat kandidaat Eurocommissaris Jeleva nevenactiviteiten heeft verzwegen. Vanmiddag zal zij verschijnen voor de ¨hearings¨ van het Europees Parlement. GroenLinks Europarlementariër Judith Sargentini zal namens de Groene fractie om opheldering vragen.

Judith Sargentini: "Jeleva was tot 2009 eigenaar van het bedrijf Global Consult en heeft dat als Europarlementariër verzwegen. Eventuele financiële belangen horen altijd opgegeven te worden. Jeleva heeft dus wel wat uit te leggen."

Vanmiddag zal vanaf half vijf de hoorzitting met Jeleva plaatsvinden. "Ik zal namens de Groenen haar om uitleg vragen. Het is een zeer slechte start van deze Commissaris Noodhulp. Wij hadden al onze twijfels bij haar kennis en hart voor deze post. Nu er ook nog eens twijfels lijken te ontstaan bij de transparantie van Jeleva wordt het erg moeilijk haar te ondersteunen."

Link naar artikel: http://www.ftd.de/politik/europa/:anhoerung-vor-dem-parlament-bulgarische-eu-kommissarin-verschweigt-nebentaetigkeiten/50059372.html

Dirk van den Bosch
Persvoorlichting