Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

GGz Kennisdag 21 januari: gemeente heeft belangrijke rol bij psychische gezondheid van burgers Nog veel mogelijkheden onbenut

Utrecht, 12 januari 2010. Gemeenten hebben een belangrijke rol in het verbeteren van de psychische gezondheid van hun burgers. Psychische gezondheid vormt de basis van een vitale samenleving. Een goed preventiebeleid kan een belangrijke bijdrage leveren aan het voorkomen of vroegtijdig signaleren van psychische problematiek. Vandaar dat het Trimbos-instituut in samenwerking met GGz Nederland en ZonMw op 21 januari a.s. de GGz Kennisdag organiseert met als thema 'Geestelijk gezonde gemeente'.

In het kader van de WMO zijn er talloze mogelijkheden voor gemeenten om de kwaliteit van leven van mensen met psychische stoornissen te bevorderen en de zorg aan hen te verbeteren. Tijdens de GGz Kennisdag kunnen gemeenten en gezondheidsprofessionals volop kennis nemen van het aanbod en de mogelijkheden om het psychisch welbevinden van burgers te bevorderen en zo gezondheidswinst te boeken.

Psychisch gezonde en gelukkige mensen
Veel gemeenten bereiden in 2010 de derde generatie lokale gezondheidsnota's voor. Psychische gezondheid en welbevinden verdienen hierin een prominente plaats. Tevreden en gelukkige mensen laten namelijk een hogere maatschappelijke participatie zien op het terrein van wonen, werken en vrije tijd. Met een lokaal gezondheidsbeleid waarin geïnvesteerd wordt in de psychische gezondheid van burgers kunnen maatschappelijke kosten worden bespaard. Echter, nog veel kansen binnen de WMO blijven onbenut. Gemeenten zijn vaak niet op de hoogte van welke mogelijkheden er zijn en is het onduidelijk hoe hieraan invulling moet worden gegeven. Tijdens workshops op de GGz Kennisdag wordt van gedachten gewisseld over de volgende thema's: langdurige klachten en chroniciteit, psychische gezondheid bevolking, sociaal economische gezondheidsverschillen, psychische gezondheid jeugd.

Best practises

De nadruk zal liggen op creatieve voorbeelden uit de praktijk. Zo presenteert de gemeente Almelo een nieuwe methode die mensen in een sociaal isolement weet op te sporen en ze over de eerste drempel weet te trekken: het Geluksbudget. Deze methode begint met de vraag: Waar wordt u gelukkig van? Met professionele begeleiding en een kleine persoonlijke subsidie wordt de zelf gekozen activiteit gerealiseerd. Lees meer over het Geluksbudget op de blog van Jan Walburg, voorzitter Raad van Bestuur van het Trimbos-instituut: http://kennisdag2010.wordpress.com

Eerste resultaten
Tijdens de Kennisdag worden de eerste resultaten van NEMESIS II gepresenteerd, een bevolkingsonderzoek naar de psychische gezondheidstoestand onder de Nederlandse bevolking van 18 tot 65 jaar. Onderzochte stoornissen zijn stemmings-, eet- en angststoornissen, schizofrenie en stoornissen middelengebruik. Verder zullen niet-eerder in NEMESIS onderzochte onderwerpen worden gepresenteerd, zoals externaliserend probleemgedrag, met name de gedragsstoornis, antisociale persoonlijkheidsstoornis en ADHD bij volwassenen.