Gemeente Meerssen


Snel evaluatie gladheidsbestrijding in de gemeente Meerssen

Wethouder Openbare Werken Luc Volders wil snel een evaluatie van de gladheidsbestrijding. Ondanks dat er weinig klachten binnenkomen en de gemeente regelmatig complimenten ontvangt voor de strooidienst, zijn er enkele verbeterpunten. Met name het landelijke tekort aan wegenzout en het schoonmaken van trottoirs bij zorgcentra en seniorencomplexen verdienen nadrukkelijk de aandacht.

Zouttekort
Door aanhoudende sneeuw en vorst is de afgelopen weken zowel in Nederland als de omliggende landen een tekort aan wegenzout ontstaan. Ondanks dat gemeente Meerssen een contract heeft met een zoutleverancier en deze ook diverse malen benaderd is, kan de zoutleverancier zijn contract niet nakomen. Momenteel kunnen alleen nog grote doorgaande wegen, busroutes en een aantal rijwielpaden worden gestrooid. Dit is voor de gemeente Meerssen niet acceptabel. Het tekort aan strooizout zal dan ook een landelijk evaluatiepunt moeten worden.

Schoonmaken trottoirs bij woonlocaties senioren
Tijdens het winterseizoen staan op vaste locaties bij zorgcentra en seniorencomplexen zoutkisten. Aangrenzende bewoners, gebruikers of beheerders kunnen hier gebruik van maken om gladheid te bestrijden. Bij gebrek aan zout worden deze momenteel aangevuld met zand. Bij wijze van proef worden momenteel de trottoirs rondom zorgcentra en seniorencomplexen machinaal geveegd. Vooruitlopend op de evaluatie bekijkt de gemeente hoe de trottoirs in de buurt van deze complexen in de toekomst beter schoon kunnen worden gehouden. Eind deze week worden hierover gesprekken gevoerd met de MTB.

Wethouder pleit voor terugkeer ouderwets 'Heitje voor een karweitje' Daarnaast pleit wethouder Luc Volders voor de terugkeer van het ouderwetse 'heitje voor karweitje' bij sneeuwruimen. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan het inzetten van verenigingen voor het schoonmaken van de trottoirs in de buurt van zorgcentra en seniorencomplexen. De vereniging spekt hiermee zijn verenigingskas.

Het gemeentebestuur doet tevens een oproep aan de inwoners en ondernemers van de gemeente Meerssen om de stoep voor hun deur (en eventueel ook de stoep van mindervalide buren) ijs- en sneeuwvrij te blijven houden, waardoor met name ouderen en mensen die slecht ter been zijn ook met het winterse weer de straat op kunnen.