Universiteit van Tilburg

Persbericht 12 januari 2010

Eric Tjong Tjin Tai benoemd tot hoogleraar privaatrecht

De Universiteit van Tilburg heeft Eric Tjong Tjin Tai met ingang van 1 januari 2010 benoemd tot hoogleraar privaatrecht bij het Departement Privaatrecht van de Faculteit Rechtswetenschappen. Tjong Tjin Tai is gespecialiseerd in aansprakelijkheidsrecht, dienstverlening, burgerlijk procesrecht en ICT-recht.

Het onderzoek van Tjong Tjin Tai draait om de mate van verantwoordelijkheid die kan worden verwacht van en door burgers in een samenleving die de individuele vrijheid voorop stelt. Tot voor kort werd aangenomen dat het recht de grenzen stelde waarbinnen de markt tot goede resultaten zou leiden. Maar sinds de kredietcrisis is die aanname niet meer vanzelfsprekend. Tjong Tjin Tai wil bekijken of het privaatrecht, dat van oudsher ook uitgaat van individuele vrijheid, een bijdrage kan leveren aan nieuwe vormen van verantwoordelijkheid. Zijn onderzoek concentreert zich op drie onderwerpen binnen dit kader: de rol van het privaatrecht in de markteconomie, netwerken en gedeelde verantwoordelijkheid daarin, en juridische aspecten van dienstverlening in het Europees privaatrecht.

Prof. mr. dr. ir. T.F.E. (Eric) Tjong Tjin Tai (1967, Arnhem) studeerde informatica aan de Technische Universiteit Delft (1985-1990) en wijsbegeerte en rechtsgeleerdheid aan de Universiteit van Amsterdam (1992-1994, 1995-1998). Hij is gepromoveerd aan de Universiteit van Amsterdam (2007) op de dissertatie 'Zorgplichten en zorgethiek'. Sinds 2007 werkt hij als universitair hoofddocent aan de Universiteit van Tilburg bij het Departement Privaatrecht. Hij is Cluster Director bij TISCO, het Tilburg Institute for Interdisciplinary Studies of Civil Law and Conflict Resolution Systems van de UvT, en research fellow bij TICOM, het Tilburg Institute of Comparative and Transnational Law. Daarnaast is hij raadsheer-plaatsvervanger bij het Gerechtshof 's-Hertogenbosch en penningmeester van de Vereniging Wijsbegeerte van het Recht. Ook vervult hij verscheidene redactiefuncties bij onder meer de Nieuwsbrief Bedrijfsjuridische Berichten, en is hij medewerker van het Nederlands Juristenblad. Eerder werkte hij als advocaat bij Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn (1998-2007), als toegevoegd docent bij de Universiteit van Amsterdam, faculteit Wijsbegeerte (1995-1998), en als systeemanalist bij diverse multinationals (1990-1992, 1995-1998).