Gemeente Alkmaar


BESLUITENLIJST
van de vergadering van burgemeester en wethouders van 12 januari 2010

Aanwezig:
P.M. Bruinooge, voorzitter
J.C. Meijer
drs. S.H. Binnendijk
W.A.J. van Veen
drs. N.M.C. Alsemgeest
mevr. ir. A. van Dam
drs. J.C.M. Cox, gemeentesecretaris


1. Opening en mededelingen
De besluitenlijst van de vergadering van 5 januari 2010 wordt vastgesteld.


2. Besluiten

09.19890 Tussenevaluatie Bewonersinitiatieven (vouchers), stand november 2009 Meijer
Probleemstelling:
In de Stuurgroep Buurtgericht Samenwerken en met de Regiegroepen die beslissen over de aanvragen Bewonersinitiatieven, is afgesproken eind 2009 een tussenevaluatie te maken over de stand van zaken. Hiervoor is op 10 november een bijeenkomst gehouden met de Regiegroepen van alle wijken, waarbij over een aantal aandachtspunten afspraken zijn gemaakt. Voor twee van deze afspraken dient de Deelsubsidieregeling Bewonersinitiatieven aangepast te worden. De regeling wordt van rijkswege per 1 januari 2011 beëindigd, met uitzondering van de regeling voor Overdie die doorloopt tot eind 2011. U wordt verzocht de Stuurgroep bgs begin 2010 een advies te laten uitbrengen over de consequenties hiervan.

Besluit:

1. Kennisnemen van bijgevoegde tussenevaluatie Bewonersinitiatieven, stand november 2009.

2. In de Deelsubsidieregeling Bewonersinitiatieven Artikel 1 lid 11 te schrappen en Artikel 8 lid 3 te vervangen door de volgende bepaling waardoor voor aanvragen boven 7.500, - de Regiegroep na overleg met de wijkcoördinator bepaalt hoe het draagvlak voor het initiatief kan worden onderzocht: "Artikel 8, lid 3: De regiegroep bepaalt na overleg met de wijkcoördinator hoe het draagvlak voor het Initiatiefvoorstel kan worden onderzocht."
3. In de Deelsubsidieregeling Bewonersinitiatieven aan art 9 de volgende bepaling toe te voegen, waarmee aanvragen voor eten en drinken vallen onder de weigeringgronden:

"Artikel 9, lid g: voor kosten die zijn gemaakt voor eten en drinken"
4. De Stuurgroep bgs te verzoeken begin 2010 een advies uit te brengen over de consequenties van beëindiging van de regeling.

5. De tussenevaluatie Bewonersinitiatieven ter kennis te brengen van de cie Samenlevingszaken, inclusief overzicht van de genomen initiatieven.

10.215 Verhoging sporttarieven motie raad
Meijer
Probleemstelling:
Het college besloot op 24-11-2009 (stuknr. 17915) om via een verhoging van de sporttarieven met 5%, invulling te geven aan de bezuinigingstaakstelling van het Sportbedrijf. Echter op 10-12-2009 werd een motie door de raad aangenomen om de tarieven van de dienstverlening van het Sportbedrijf niet te verhogen (nr.28). Inmiddels zijn de financiële consequenties van de 5% tariefsverhoging echter al wel verwerkt in de begroting 2010.

Besluit:

1. Uitvoering te geven aan de motie van de raad en de sporttarieven per 01-01-2010 niet te verhogen.

2. Voor 2010 een bedrag van 93.000,- aan derving van inkomsten te verwerken in de 1e begrotingswijziging product 25 Sport (dekking via de algemene reserve uit toevoeging voordelig resultaat 2009).

3. De bezuinigingstaakstelling ad. 100.000,- voor de jaren 2011 en verder nader te betrekken bij de bezuinigingsoperatie van 20 miljoen.

10.364 Openbare inschrijving voormalig IJkgebouw gelegen in het Victoriepark Meijer
Probleemstelling:
De openbare inschrijving, waarbij een ieder was uitgenodigd om een globaal plan met een bijbehorende bieding voor het voormalig IJkgebouw gelegen in het Victoriepark in te dienen, heeft geresulteerd in 13 ingediende plannen. Alle ingediende plannen zijn door de afdeling Vastgoedontwikkeling van de sector Realisatie bekeken. Alle plannen voldoen aan de randvoorwaarden. Dit betekent dat alle plannen door de gemeenteraad beoordeeld zullen worden op basis van de gestelde kwaliteitscriteria, waarna de gemeenteraad één plan kiest wat nader uitgewerkt mag worden.

Besluit:
De gemeenteraad het bijgaande raadsvoorstel voor te leggen.

10.413 Vaststellen grondexploitatie Vroonermeer Noord Meijer
Probleemstelling:

- De samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeenten Alkmaar en Langedijk en de marktpartijen inzake Vroonermeer-Noord had tot doel het vastleggen van de wijze waarop de ontwikkeling van Vroonermeer-Noord verder gerealiseerd kan worden. Het resultaat hiervan wordt vastgelegd in een realisatie-overeenkomst, waarover de raad haar wensen en bedenkingen kenbaar kan maken. Door partijen wordt nog gewerkt aan de overeenkomst conform de besluitvorming in de stuurgroep hierover. Het is de 2

bedoeling de concept-overeenkomst op 1 februari 2010 door de stuurgroep te laten vaststellen.

- In de realisatieovereenkomst wordt vastgelegd dat de gemeente Alkmaar de grondexploitatie gaat voeren. De gemeenteraad dient de grondexploitatie vast te stellen.

- Het ontwerpbestemmingsplan Vroonermeer-Noord heeft vanaf 11 juni 2009 gedurende zes weken ter inzage gelegen. Op het plan is één zienswijze ingediend. Deze zienswijze leidt niet tot aanpassing van het plan. Ambtshalve worden wel diverse aanpassingen voorgesteld. Deze aanpassingen zijn geaccordeerd door de stuurgroep van Vroonermeer-Noord. Het gewijzigde plan kan door de gemeenteraad worden vastgesteld. Vaststelling van het bestemmingsplan volgt op de ondertekening van de ROK. Ten behoeve van het bestemmingsplan moeten hogere waarden geluidbelasting worden vastgesteld.

- In 2007 heeft de gemeenteraad ingestemd met het stedenbouwkundig plan/beeldkwaliteitplan/welstands-criteria. De eerder afgesproken maatregelen om te komen tot een sluitende grondexploitatie leiden tot aanpassingen in het plan. Het beeldkwaliteitplan wordt tegelijkertijd met het bestemmingsplan ter besluitvorming aan de gemeenteraad voorgelegd.

Besluit:
De gemeenteraad door middel van bijgevoegd raadsvoorstel en ­besluit te vragen in te stemmen met de grondexploitatie Vroonermeer-Noord en met garantstelling voor te innen subsidie ad 900.000. Van deze 900.000 kan 400.000 worden gedekt uit de Dekkergelden.

10.198 Beantwoording vragen van het lid van de raad, dhr. Kloos, namens de fractie OPA inzake Binnendijk parkeersituatie rondom de Schelphoek

Probleemstelling:
OPA verzoekt te antwoorden op de vragen in het kader van artikel 37 RvO. Vandaar dat de vragen zo snel mogelijk door het college van B&W moeten worden beantwoord.

Besluit:
In te stemmen met de beantwoording van de vragen van het lid van de raad, dhr. Kloos, namens de fractie OPA inzake parkeersituatie rondom de Schelphoek.

09.20517 Motie dakopbouwen Vroonermeer Zuid
Binnendijk
Probleemstelling:
In de raad van 12 november 2009 is een motie aangenomen met betrekking tot dakopbouwen Vroonermeer Zuid.
Met bijgaande brief aan de raad wordt de motie beantwoord.

Besluit:
In te stemmen met de beantwoording van de betreffende motie conform bijgevoegde brief.


3

10.196 Motie Alkmaar vogelvriendelijke stad Binnendijk
Probleemstelling:
In de raadsvergadering d.d. 1 november 2007 is een motie aangenomen met betrekking tot "Alkmaar vogelvriendelijke stad". Het college ziet bijgaand memorandum als addendum op het Groenbeleidsplan (2004-2014). Hiermee spreekt zij de verwachting uit de motie tot genoegen van de raad afgehandeld te hebben.

Besluit:
In te stemmen met bijgaand memo en de brief aan de raad.

09.20518 Wijziging bestemmingsplan Herenweg 117 Binnendijk
Probleemstelling:
Door Gerrits & Sinnige samenwerking Neuteboom is een verzoek ingediend om op het perceel Heerenweg 117 te Alkmaar de bestaande woning te slopen en vervolgens 2 woningen terug te bouwen.
De bouw van de tweede woning is in strijd met het ter plaatse geldende bestemmingsplan "De Nollen 1999".

Besluit:

1. In te stemmen met het opstarten van een wijziging van het bestemmingsplan De Nollen 1999 voor het perceel Herenweg 117.

2. Het voornemen tot wijziging conform het bepaalde in artikel 1.3.1 Bro bekend te maken.

10.195 Wijziging bevoegdhedenregister
Binnendijk
Probleemstelling:
Als gevolg van het wijzigen van de Afvalstoffenverordening is het noodzakelijk het mandaatbesluit, dat toeziet op bevoegdheden uit de nieuwe Afvalstoffenverordening, wordt aangepast. De inhoud van de bevoegdheden blijft hetzelfde. Ook dient het mandaat aangepast te worden aan de nieuwe tekst van de APV.

Besluit:
Het college van burgemeester en wethouders en/of de burgemeester besluit(en):
1. aan het bedrijfshoofd Stadsbedrijf Stadswerk, gelet op afd. 10.1.1 Algemene wet bestuursrecht, de bevoegdheden te verlenen zoals vermeld in de bij dit besluit behorende overzicht.

2. De geldende besluiten waarbij deze bevoegdheden zijn verleend aan het bedrijfshoofd Stadswerk gelijktijdig in te trekken.
3. Te bepalen dat ondermandaat is toegestaan, voor zover en onder de voorwaarden zoals vermeld in bijgaand overzicht.

4. Deze besluiten bekend te maken in de rubriek Officiële Mededelingen van het Alkmaars Nieuwsblad.

5. Dat de besluiten één dag na publicatie ervan in werking treden.
6. Deze besluiten te verwerken in het Bevoegdhedenregister.


4

09.20520 Kantoorontwikkeling Helder
Binnendijk
Probleemstelling:
Voor de gewenste ontwikkeling "Helder" is een wijziging van het bestemmingsplan noodzakelijk.
In bijgevoegd ontwerp bestemmingsplan zijn meerdere ondergeschikte functies mogelijk gemaakt.

Besluit:

1. In te stemmen met het ontwerp bestemmingsplan.
2. Het ontwerp plan "Helder" gedurende 6 weken voor een ieder ter inzage te leggen.

10.112 Toepassing artikel 19, lid 2 WRO voor het realiseren van twee extra woningen aan de Binnendijk Herenweg 198

Probleemstelling:
De percelen vallen in het bestemmingsplan "De Nollen 1999" en hebben de bestemming "Woongebied", waarop één woning is toegestaan. Het bouwplan gaat uit van twee extra woningen en is dan ook in strijd met dit bestemmingsplan. Het complex achter de reeds bestaande woning wordt gesloopt.
Medewerking verlenen aan het onderhavige bouwplan is alleen mogelijk door middel van het voeren van een vrijstellingsprocedure als bedoeld in artikel 19, lid 2 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening (WRO). Het bouwplan is ingediend vóór 1 juli 2008.

Besluit:
Over te gaan tot het volgen van een procedure als bedoeld in artikel 19, lid 2 WRO voor het realiseren van twee extra woningen aan de Herenweg 198.

10.44 Onderzoek toelaten schone taxi's in de binnenstad en op de busbaan Alsemgeest
Probleemstelling:
Momenteel zijn er in Alkmaar geen taxi's toegestaan op de busbaan of in de afgesloten binnenstad. In de raadsvergadering van 10 september jl. heeft de raad besloten om het college vooruitlopend op de landelijke ontwikkelingen al nader onderzoek te laten verrichten naar de mogelijkheden van schone taxi's in de binnenstad en in overleg te treden met de provincie en Connexxion over de mogelijkheden om schone taxi's gebruik te laten maken van de busbaan.

Besluit:
Het onderzoek aan de Raad aan te bieden met bijgaande brief.

10.37 Nota "Wat kan waar?" Ruimtelijke bepaling van economische en maatschappelijke V.Dam/ functies in Alkmaar
Binnendijk
Probleemstelling:
De gemeenteraad heeft de wens uitgesproken bestemmingsplannen meer flexibiliteit te geven. Bij het actualiseren van de bestemmingsplannen kan hieraan uitvoering worden gegeven. Om de huidige ontwikkelingen, om de voorziene maatschappelijke en economische trends en het economische klimaat in Alkmaar goed op elkaar af te
5

stemmen, is bekeken wat aan economische en maatschappelijke functies wenselijk is in Alkmaar en waar die het beste geplaatst kunnen worden. Dat staat beschreven in de bijgaande nota `Wat kan waar?' Uitgangspunt is zo veel mogelijk de economische en maatschappelijke functies te faciliteren.
Daarnaast is een bestuursopdracht gegeven voor het onderzoeken waar bepaalde "moeilijk te plaatsen functies" in Alkmaar een plek zouden kunnen krijgen. Het antwoord daarop staat ook in bijgevoegde nota `Wat kan waar?' en zal ook vertaald worden in de diverse bestemmingsplannen.
Kortom, deze nota bevat input voor de te wijzigen bestemmingsplannen van onder andere de bedrijventerreinen. Of alles hieruit kan worden vertaald in bestemmingsplannen wordt onder andere besproken met de provincie in het kader van vooroverleg over de bestemmingsplannen.

Besluit:

1. In te stemmen met de richting die in bijgaande nota `Wat kan waar?' staat beschreven.

2. Deze nota te zien als opmaat voor de wens van de raad om te komen tot grotere flexibiliteit in bestemmingsplannen.

3. De nota `Wat kan waar?' als input voor de bestemmingsplannen van onder andere de bedrijventerreinen te gebruiken.

4. Als college op basis van de nota `Wat kan waar?' de afweging maken of ontheffing wordt verleend voor aanvragen die vooruitlopend op de vaststelling van de bestemmingsplannen binnenkomen.

5. De nota ter kennisneming aan de raadscommissie SOB toe te sturen.

10.186 Actualisering van aanwijzingsbesluiten en beleidsregels van de afdeling Belastingen V.Dam
Probleemstelling:
Door veranderingen in de personele bezetting van de afdeling belastingen is het noodzakelijk de aanwijzingsbesluiten conform aan te passen.

Besluit:
De volgende (gewijzigde) aanwijzingsbesluiten vast te stellen:
1. Aanwijzingsbesluit medewerkers belastingen.
2. Aanwijzingsbesluit belastingdeurwaarder.


6

---- --