Partij van de Arbeid

Den Haag, 12 januari 2010

Vragen van het lid Wolbert (PvdA) aan staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

over het bericht dat 17.000 mensen als gevolg van de pakketmaatregelen in de AWBZ in instellingen zijn opgenomen


1. Bent u op de hoogte van het feit dat bijna 17.000 mensen die hun begeleiding kwijt raakten, nu in instellingen zijn opgenomen?


2. Hoe is deze groep samengesteld, betreft het voornamelijk ouderen, mensen met psychiatrische problematiek, of gehandicapten?


3. Kunnen mensen met lichte problemen een indicatie krijgen voor opname in een instelling? Als dat niet zo is, gaat het hier dan om mensen met een matige tot ernstige beperking? Klopt het dat deze groep haar hulp juist niet zou kwijtraken? Als mensen met een matige tot ernstige beperking de hulp niet zijn kwijtgeraakt, welke groep mensen is dan in instellingen terecht gekomen?


4. In hoeveel van de 17.000 gevallen betreft het ouderen die in een zorghuis werden opgenomen? Maakten zij vooraf aan de opname gebruik van daghulp?


5. In hoeveel van de 17.000 gevallen betreft het mensen die gebruik maakten van de maatschappelijk opvangvoorzieningen? Maakten zij gebruik van daghulp?


6. Als de betreffende 17.000 mensen de hulp hadden kunnen behouden die men voor invoering van de pakketmaatregelen had, hoeveel meer budget was er dan bezuinigd?


7. Bent u bereid om, in het geval dat nog niet is gebeurd, nader onderzoek te laten doen naar de achtergrond, oorzaak en aanleiding van de opnames in zorginstellingen en de Kamer daarover voor 1 april te berichten?

Persvoorlichting Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid Plein 2
Postbus 20018
2500 EA Den Haag