Ingezonden persbericht


Wymbritseradiel jout romte!

PERSBERICHT

IJlst, 12 januari 2010

College Wymbritseradiel steunt verzet medewerkers ASR en vakbonden CNV en FNV

"Vertrek ASR uit Woudsend staat haaks op stimulering werkgelegenheid Noord-Nederland"

Het college van B&W van Wymbritseradiel (Friesland) onderzoekt opnieuw welke stappen het kan ondernemen tegen het verlies van een onevenredig groot arbeidsplaatsen in de gemeente en in de regio Zuidwest Fryslân. Aanleiding is het voornemen van de hoofddirectie van ASR verzekeringen om de vestiging van ASR in Woudsend met ingang van 1 januari 2012 te sluiten en over te hevelen naar Utrecht. Daarmee dreigen 150 arbeidsplaatsen in de regio verloren te gaan. "De gevolgen daarvan voor deze regio zijn enorm", aldus burgemeester Jacob Reitsma.

Het college deed zijn toezegging dinsdag in een gesprek met een vertegenwoordiging van de ASR-vestiging uit Woudsend en de Dienstenbond CNV en FNV Bondgenoten. Belangrijkste argument van het gemeentebestuur is dat verplaatsing van de afdeling van Woudsend naar Utrecht haaks staat op het beleid van de rijksoverheid om de werkgelegenheid in de noordelijke provincie te stimuleren. De vakbonden hebben in het gesprek met burgemeester en wethouders van Wymbritseradiel bovendien laten weten dat bedrijven ook een sociale plicht hebben werkgelegenheid over regio's te verdelen waar het niet vanzelfsprekend is. Enkele jaren geleden is door Fortis ASR nog voor 7 miljoen euro in de locatie Woudsend geïnvesteerd.

Het college sprak vorig jaar tot twee maal toe met de hoofddirectie van ASR om zich van het nut en noodzaak van het vertrek van ASR uit Woudsend te laten overtuigen. In de ogen van het college, dat hierbij steun vindt bij de Gedeputeerde Staten van Fryslân, is de hoofddirectie niet in staat gebleken met overtuigende argumenten te komen en worden de beweegredenen als flinterdun omschreven. Eerdere toezeggingen van de toenmalige Fortisdirectie, waarvan ASR onderdeel uitmaakte, dat er in de komende jaren de locatie Woudsend niet ter discussie zou staan, zijn volgens een teleurgesteld college door de nieuwe hoofddirectie van ASR aan de kant geschoven.

Sluiting van de ASR-vestiging met een groot klantcontact centrum waar 150 mensen hoofdzakelijk uit de regio Zuidwest Fryslân werkzaam zijn, noemt het gemeentebestuur "een enorme aderlating voor de regio". "Dit voornemen staat haaks op het beleid van de rijksoverheid dat spreiding van werkgelegenheid in specifieke gebieden als het Noorden van het land met overheidsgelden stimuleert. Deze streek kan zich bovendien niet permitteren dat met één pennestreek zoveel arbeidsplaatsen verloren gaan", aldus burgemeester Jacob Reitsma van Wymbritseradiel.

Het college heeft in gesprek met de vertegenwoordigers van de ASR en de vakbonden CNV en FNV laten weten dat het samen met het provinciaal bestuur van de provincie Fryslân het verzet tegen de sluiting van Woudsend zal verscherpen richting politiek Den Haag. Op zeer korte termijn beraadt het gemeentebestuur van Wymbritseradiel zich op de wijze waarop dat zal gaan plaatsvinden. -----------------------

Gemeente Wymbritseradiel
Stadslaan 75
Postbus 14
8650 AA IJlst