GroenLinks

Balkenende wuift conclusies Irak-onderzoek weg

12 januari 2010

De redenering van premier Balkenende dat de Tweede Kamer volledig is geïnformeerd over de steun aan de inval in Irak, klopt niet. Dat zegt GroenLinks-fractievoorzitter Femke Halsema na het zien van de reactie die de premier vanmiddag gaf op het rapport van de commissie Davids. Het kabinet heeft jarenlang volgehouden dat er geen Amerikaans verzoek lag. Hier wordt één stoep in ieder geval heel grondig geveegd. Deze volledige ontkenning van serieuze onderzoeksresultaten kan én mag de PvdA met haar opvattingen niet accepteren, aldus Halsema.

Balkenende ontleent verder geen enkel nieuw inzicht aan de conclusies uit het Irak-onderzoek van de commissie Davids. De premier blijft de argumenten van de afgelopen jaren herhalen. De forse kritiek van de commissie Davids wuift hij arrogant weg met de mededeling dat hij het er niet mee eens is. Terwijl hij nota bene zelf gevraagd heeft om het onderzoek van deze commissie, aldus Halsema.

Het rapport van de commissie Davids concludeert dat de Tweede Kamer door het toenmalige kabinet Balkenende jarenlang onvolledig en wellicht ook onjuist geïnformeerd heeft over het verzoek van de Verenigde Staten om mee te werken aan de inval in Irak. Diverse malen heeft GroenLinks daar opheldering over gevraagd, maar tot vandaag nooit gekregen. Ook is het kabinet Balkenende volgens het onderzoek moedwillig doof geweest voor adviezen en informatie van juristen van de eigen ministeries en de AIVD en MIVD. Er is naar de beslissing om de Verenigde Staten te steunen toe geredeneerd. Een volkenrechterlijk mandaat ontbrak.

GroenLinks vindt het minister president Balkenende aan te rekenen dat hij weinig of geen leiding aan debatten over Irak gaf. De minister-president was in het begin zelfs niet betrokken bij de besluitvorming en liet het hele dossier volledig over aan de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken Jaap de Hoop Scheffer. Die formuleerde in een brainstormsessie van slechts drie kwartier begin augustus 2002 het kabinetsstandpunt, waarvan later nauwelijks meer is afgeweken.

Het rapport van de commissie Davids geeft weinig helderheid over mogelijke Nederlandse militaire steun aan de inval in Irak door de VS en Engeland. Halsema vindt het onbevredigend dat de commissie nauwelijks antwoorden heeft kunnen vinden. Wat haar betreft kan een parlementaire enquête deze antwoorden wel geven.

GroenLinks heeft als enige politieke partij nooit steun verleend aan het militair optreden van de VS en Engeland in Irak. Ook was GroenLinks tegen de uitzending van de Nederlandse militairen naar Irak en tegen de verlenging van deze missie.