Gemeente Boxtel

Themabijeenkomst Jongeren op straat

31-12-2009

Het Wijkplatform Selissenwal en de Stichting Wijkorgaan Boxtel Oost organiseren samen met jongerenwerk Delta en de gemeente Boxtel bijeenkomsten over Jongeren op straat. Inwoners van de gemeente Boxtel zijn van harte welkom tijdens de bijeenkomst op dinsdag 12 januari 2010 om 19.30 uur in gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat. De bijeenkomst duurt tot ongeveer 22.00 uur. Let op: deze avond vindt plaats op de bovenverdieping van De Rots en is daardoor moeilijk toegankelijk voor mensen met een lichamelijke beperking.

Link:
http://www.boxtel.nl/nieuws.php

Als je vroeger rotzooi op straat gooide, was de kans groot dat iemand er iets van zei. Zette je de radio op straat te hard of stond je op het punt om iets te vernielen? Reken maar dat er wel een buurman of buurvrouw was die je waarschuwde of je ouders inseinde. Mensen spraken elkaar aan op hun gedrag. Het lijkt er op, dat we dat tegenwoordig niet meer durven. We zijn bang voor eventuele gevolgen, variërend van een grote mond tot een gewelddadige reactie.

Inhoud themabijeenkomst

Tijdens de thema-avond ontvangt u tips om onder andere contacten te leggen met jongeren. Hans Kaldenbach, acteur, geeft aan de hand van rollenspellen situaties weer uit het dagelijks leven. U kunt zelf ook onderwerpen hiervoor aandragen. Na afloop ontvangen alle deelnemers het boekje Hangjongeren, 99 tips voor buurtbewoners en voorbijgangers. Deelname aan de bijeenkomst is kosteloos. Bij grote belangstelling kan de training nog vaker georganiseerd worden.

Per bijeenkomst kunnen ongeveer 50 personen deelnemen.

Benaderstijlen

Voordat u jongeren aanspreekt, bedenk dan eerst of het écht om overlast gaat. Het kan ook zijn dat de jongeren zomaar wat lol hebben. Bent ?u? ooit ?jij? geweest? Met andere woorden: bedenk even hoe u was toen u jong was, voordat u actie onderneemt. Probeer eerst op een vriendelijke manier contact te leggen met de jongeren. Helpt dit niet, schakel dan pas één van de instanties in. Gaat het om vernielingen of ander gedrag dat écht niet kan: bel dan de politie.

We zeggen ook wel eens ?Er zijn twee mogelijkheden: karate of judo?. Wie ?karate? gebruikt gaat meteen tegen de jongeren in: Wegwezen jullie. Ophouden daarmee. Nou dat moet onmiddellijk afgelopen zijn. Als ik je nog één keer zie, dan grijp ik je. Deze karatestijl is vaak het eerste dat boven komt, maar het heeft bijna nooit een goed effect. Bij de judo-stijl toont u éérst ?begrip? voor wat iemand doet.

Meer informatie en aanmelden

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Gijs Schampers, wijkambtenaar. Hij is bereikbaar via (0411) 65 58 15, of per e-mail wijkambtenaar@boxtel.nl. Aanmelden voor de themabijeenkomst op 12 januari? Stuur dan een mailbericht naar de wijkambtenaar.