Ingezonden persbericht

Reisboekhandels kiezen beste reisboeken van 2009

Persbericht Groep Reisboekhandels- 13 januari 2010

De gespecialiseerde reisboekhandels van Nederland kozen de Dominicus Indonesië tot de beste Reisgids van 2009. In de categorie reisverhalen is: "Het Aarden Beest" van Teckla en Benno Graas de winnaar en in de categorie reisfotoboeken "HOT Outback Australia" van Thijs Heslenfeld. Voor de beste kaart bleven ze dichtbij huis: de VVV/Falk kaart 1:50 000 van de Utrechtse Heuvelrug met knooppunten.

Elk jaar leggen de Nederlandse reisboekhandels de in het afgelopen jaar verschenen reisboeken en kaarten naast elkaar en kiezen de beste reisboeken en de beste kaart van het jaar. Hiermee geven ze de Nederlandse uitgevers en schrijvers, fotografen en kaartenmakers die zich onderscheiden door kwaliteit en originaliteit een pluim. Omdat de meest reisgidsen in het Nederlands vertalingen zijn uit het Engels of Duits, willen de reisboekhandelaren de makers van 100% Nederlandse reisgidsen een steuntje in de rug geven met de verkiezing. Ze hopen daarmee een steentje bij te dragen aan het voortbestaan en de ontwikkeling van reisboeken die de wereld bekijken door een Nederlandse bril in de zee van Lonely Planets en andere al of niet vertaalde buitenlandse reisgidsen. Juryvoorzitter van de reisboekhandels was Harry Berg van Stanley & Livingstone in Den Haag. Er zijn vier categorieën: beste reisgids, beste reisverhaal, beste reisfotoboek en beste kaart.

Uit het juryrapport:

Beste Reisgids 2009: Dominicus Indonesië Java-Bali-Lombok

Deze Dominicusgids vindt de jury een schoolvoorbeeld van een reisgids die de wereld bekijkt door een Nederlandse bril. Dat komt niet in de laatste plaats door de aandacht voor de voormalige Nederlandse aanwezigheid in de ''gordel van smaragd'' en wat daar nog van te zien is. De auteurs blijven daarbij niet hangen in nostalgie. Ook de eigentijdse, nuchtere schrijfstijl waarbij ook de schaduwzijden van de regimes van Soekarno en Soeharto benoemd worden, net als de onaantrekkelijke kanten van bijvoorbeeld Jakarta is een pre. Prettig is ook de ruime aandacht voor de geschiedenis en de cultuur, onontbeerlijk voor een land als Indonesië. Zo wordt duidelijk gemaakt hoe de cultuur van Bali sterk beïnvloed is door de unieke godsdienst van het eiland. Tot slot is er waardering voor de praktische tips en de vele kleurenfoto's.

Dominicus Indonesië Java-Bali-Lombok, Uitgeverij Gottmer/Becht, geschreven door Leon Peterse en Joke Petri, ¤19,95.

Beste Reisverhaal 2009: Het Aarden Beest- Teckla en Benno Graas

In dit kloeke motorreisverhaal reist de lezer mee met Teckla en Benno Graas van de zuidpunt van Afrika tot weer thuis in Noord-Holland. Op hun oude Enfield-motor met kleine aanhanger maken ze een tocht van meer dan 43.000 kilometer. Natuurlijk, er worden wel vaker van dit soort motortochten gemaakt, maar anders dan wandelaars, fietsers en zeilers zijn er maar weinig motorrijders die de moed hebben om hun belevenissen ook op te schrijven. "Het Aarden Beest" is echter veel meer dan een goede beschrijving van de tocht vol ontberingen en een indringende beschrijving van de landen op de route. Dankzij het beeldend taalgebruik van Benno Graas krijgt het reisverslag een zeldzame glans. Hij kijkt goed en ziet de kleinste details. Als geen ander motorreisverhaal geeft "Het Aarden Beest" de metamorfose weer die zich op een moeizame tocht voltrekt, waarbij afstand en tijd steeds minder belangrijk worden. Tegelijk is dit met groot enthousiasme geschreven, geredigeerd en zelfstandig uitgegeven boek ook een ruwe diamant, dat het in zich heeft een klassieker te worden.

Teckla en Benno Graas- Het Aarden Beest, Graas uitgever, ¤29,95.

Beste Reisfotoboek 2009: HOT Outback Australia-Thijs Heslenfeld

Thijs Heslenfeld is één van de beste Nederlandse reisfotografen. Ook in dit boek over zijn geliefde Australië vindt hij exact de juiste toon om de Outback te bezingen. Zelf zegt hij dat hij alleen het leven in de Outback wil laten zien

, niet meer, niet minder. Maar dat is natuurlijk niet waar. Want niet iedereen ziet de schoonheid van verdroogde karkassen in het rode zand, van een stapel autobanden of achtergelaten gereedschap in een stoffig schuurtje. Uiteraard zit er heel veel Outback in het boek, maar ook veel Heslenfeld. Zijn gevoel voor ritme, voor patronen en heel zachte kleurnuances maken het tot een zeer persoonlijk fotoboek. Prachtig zijn de details van veren en zachtgroene tinten in gebroken flessen. Zelfs een foto van een roadtrain die voorbij dendert, krijgt bij hem een zachte glans. Thijs vindt Australië één van de weinige plaatsen op aarde waar de natuur nog helemaal zijn gang kan gaan.

Thijs Heslenfeld-HOT Outback Australia, Uitgever Oost West Thijs Best, ¤39,50

Beste Kaart 2009: VVV/Falk Fietskaart Utrechtse heuvelrug, 1:50 000

De Utrechtse Heuvelrug tussen Driebergen en Rhenen, geflankeerd door de Gelderse Vallei in het noorden en het Kromme Rijngebied en de Betuwe in het zuiden, is een prachtig gebied om fietsend te verkennen. De charme van het gebied schuilt in de variatie aan overgangslandschappen en cultuurhistorische bezienswaardigheden. De kaart is gemakkelijk leesbaar door het weglaten van overbodige informatie. Ook de duidelijke kleurstelling van de fietspaden is een sterk punt. Erg handig zijn de ingetekende fietsknooppunten op de kaart. Samen vormen de knooppunten een netwerk, waarmee je je eigen route kunt samenstellen. De knooppuntenroute is zowel handig voor woon-werkverkeer, sportieve fietsers als voor wie fietst om van de omgeving te genieten.

VVV/Falk kaart Utrechtse Heuvelrug met knooppunten, ¤7,95

Noot voor de redactie:
Voor de redactie (

Ingezonden persbericht