Gemeente Alkmaar


Openbare inschrijving IJkgebouw levert creatieve ideeën op

Alkmaar, 13 januari 2010

---

De openbare inschrijving voor het voormalige IJkgebouw in het Victoriepark heeft dertien plannen opgeleverd. De raad wil het historische gebouw een nieuwe bestemming geven en vroeg daarbij inwoners van Alkmaar om creatieve ideeën. Het college van burgemeester en wethouders zal de ingediende plannen binnenkort voorleggen aan de raad.

Uiteenlopende ideeën
De ingediende plannen zijn heel verschillend van aard. Van een groene kinderopvang met horeca tot een kantoor met ondergrondse parkeergarage. Van een bierbrouwerij met proeflokaal en educatieve functie tot een bakkerswinkel met restaurant. Of wordt het toch een multifunctioneel gebouw met aandacht voor de historie met onder andere horeca, optredens van theaterscholen en stand-up comedians?

Creatief
Wethouder Hans Meijer: "Ik ben aangenaam verrast door de creativiteit van de dertien ingediende plannen. Het zal voor de raad moeilijk worden om tot een keuze te komen voor de nieuwe bestemming van het historische IJkgebouw. Welk idee uiteindelijk ook wordt gekozen, het zal zeker een prachtige aanvulling voor de stad zijn."

Verdere procedure
De ingediende plannen worden voorgelegd aan de raadscommissie Stedelijke Ontwikkeling en Beheer. Hierna is het aan de gemeenteraad om een keuze te maken.

Uitwerken van het gekozen plan
Na deze keuze volgt een periode van ongeveer drie maanden waarin het plan, in samenspraak met de gemeente, verder ontwikkeld kan worden. Het uiteindelijke plan wordt voorgelegd aan het college. Zij nemen de uiteindelijke beslissing over de toekomst van het IJkgebouw. Naar verwachting zal dit in juni 2010 zijn.

IJkgebouw
Het IJkgebouw in het Victoriepark werd vroeger gebruikt om de goederen van de binnenvaartschepen te ijken. IJken is het aanbrengen of controleren van de schaalverdeling op een weeginstrument. Het pand is gebouwd in 1877-1878 en is een goed voorbeeld van de sobere overheidsarchitectuur van die tijd. Het gebouw is gekenmerkt als beeldbepalend en illustreert mede de ontwikkeling van de overheidsarchitectuur in Alkmaar in de negentiende eeuw.

Laatste wijziging: 13 januari 2010