Groen!

Aquiris-dossier nu in handen van experts

door Annemie Maes (Brussels parlementslid) op 13 januari 2010 in "Milieu en natuur"

Dinsdag 12 januari vergaderde de commissie Leefmilieu opnieuw over het dossier van het waterzuiveringstation Brussel- Noord. MR-parlementslid Didier Gosuin beweerde over nieuwe informatie te beschikken waaruit zou blijken dat minister Huytebroeck wel weet had van de stopzetting van de waterzuivering maar hij kon dit niet hardmaken. Een dergelijk manoeuvre leidt de aandacht af van de echte vragen: Had de minister dit stopzetten kunnen vermijden of was ook zij, net als alle Brusselaars en Vlamingen het slachtoffer van de chantage van Aquiris en welke stappen kan de Brusselse regering ondernemen om dergelijke incidenten in de toekomst te vermijden?

De discussie gisteren was doordachter en serener dan tijdens de twee vorige commissievergaderingen. Alle parlementsleden beschikten dan ook over een gigantische hoeveelheid documenten. Deze transparantie is voor Groen! cruciaal. Niet alle documenten laten echter toe het welles-nietesverhaal te overstijgen zeker wat het technische aspect betreft en de fundamentele redenen tot stilzetting. Annemie Maes, het groene Brusselse parlementslid dat al weken de zaak nauwgezet opvolgt: " Hoe meer de mist optrekt, hoe meer het ware gelaat van Aquiris en in diens verlengde Veolia zichtbaar wordt. Zowel technisch als financieel stond Aquiris begin december onder grote druk. Een studie had net de thesis van Aquiris over de slechte kwaliteit van het binnenkomend water onderuit gehaald. Het feit dat de definitieve oplevering niet rond raakte voor de deadline van 31 december 2009, zorgde voor grote druk vanwege de bank. Dat Aquiris dan botweg beslist om haar installaties stop te zetten, is sabotage."

Harde bewijzen voor zijn stelling dat minister Huytebroeck wel op de hoogte was dat Aquiris haar station zou stilleggen, kon Gosuin niet voorleggen. Maes: "Gosuin kon enkel een paar zinnen tonen die, met de informatie die we vandaag hebben, op een mogelijke sluiting kunnen wijzen. Maar het lijkt ons niet meer dan normaal dat minister Huytebroeck deze dreigingen interpreteerde als deel uitmakend van de onderhandelingsstrategie van Aquiris. Van één van de wereldleiders op het vlak van waterzuivering verwacht je nu eenmaal niet meteen een daad van milieuchantage."

Gisteren konden al een aantal conclusies getrokken worden. De communicatie tussen Brussel en Vlaanderen is verbeterd, de dialoog met Aquiris en Veolia is terug opgestart, én het Brusselse gewest weet nu ook dat ze een plan B klaar moet hebben voor het geval een privépartner het laat afweten in een dossier van basisdienstverlening. Er worden ook meer en meer vragen gesteld bij de beslissing om de waterzuivering van een hele stad in handen te geven van een privé bedrijf.

Het dossier is intussen, in het kader van de juridische procedure, in handen van experts en dat is een goede zaak. Het vergde heel wat overtuigingskracht, maar uiteindelijk ging Aquiris akkoord met de aanduiding van drie experts die zowel over de oorzaken als over de noodzaak van de sluiting moeten oordelen. Wanneer deze experts binnen vier maanden klaar zijn met hun rapport, kan dit debat verder gaan.

Woensdag 13 januari beslissen de fractievoorzitters van meerderheid en oppositie of er al dan niet een hoorzitting komt waarop zowel Aquiris als de Brusselse Maatschappij voor Waterbeheer en Leefmilieu Brussel aan het woord komen.

Contact: Annemie Maes -
Deel Deel
Annemie Maes

Fractievoorzitter Brussels Parlement
Ondervoorzitter van de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie www.annemiemaes.be