Nieuw-Vlaamse Alliantie


Cijfers bewijzen noodzaak volwaardig statuut onthaalouders (13/01/10)

Ongeveer de helft van de onthaalouders zet binnen de vijf jaar na opstart hun opvang weer stop. Sinds 2005 daalt het aantal aangesloten onthaalouders, ondanks de toenemende vraag naar kinderopvang, dan ook gestaag. Dat blijkt uit de opmerkelijke cijfers die Vlaams parlementslid Helga Stevens (N-VA) van Vlaams minister Jo Vandeurzen ontving in antwoord op een parlementaire vraag. De cijfers tonen nogmaals aan dat een volwaardig werknemersstatuut voor onthaalouders dringend en noodzakelijk is.

Het beroep van onthaalouder oefent nog steeds een grote aantrekkingskracht uit. Tussen 2000 en 2008 begonnen jaarlijks gemiddeld 910 mensen aan een job als onthaalouder. Sinds 2004 starten er jaarlijks zelfs meer dan 1.000 nieuwe aangesloten onthaalouders. Dat zijn opmerkelijke cijfers. Wetende dat er jaarlijks zon 120 nieuwe zelfstandige kinderdagverblijven en 128 nieuwe zelfstandige onthaalouders aan de slag gaan, is het duidelijk dat de onthaalouders een belangrijk rol blijven vervullen.

Maar, evengoed blijkt dat sinds 2000 maar liefst 4.140 aangesloten onthaalouders binnen de 5 jaar na de opstart hun opvang opnieuw hebben stopgezet. Dat is ongeveer de helft van het aantal aangesloten onthaalouders die in dezelfde periode een opvang opstartte.

Gevolg is dat het aantal aangesloten onthaalouders sinds 2005 continu daalt. In 2005 waren er nog 7.543 aangesloten onthaalouders, in 2009 nog maar 7.298.

Een tweede belangrijke vaststelling is dat vooral de jonge onthaalouders (leeftijdscategorie 25 tot 44 jaar) hun activiteiten stopzetten. Zij tekenen voor bijna 70 percent van het totaal aantal stopzettingen sinds 2000.

Binnen enkele jaren wordt het probleem dus dubbel zo groot. Vandaag is maar liefst 49,9% van de onthaalouders 45 jaar of ouder, waarvan 15,5% 55 jaar of ouder. In acht jaar tijd is de gemiddelde leeftijd verschoven van 38 naar 48 jaar. De uitstroom zal de komende jaren dan ook massaal zijn. Als men er niet in slaagt de jongere starters in het beroep te houden, zal het aantal onthaalouders snel dalen.

Helga Stevens: De conclusie is duidelijk. Wij moeten nu werk maken van de stapsgewijze invoering van een volwaardig statuut voor de onthaalouders. Daarbij zou in eerste instantie de toekenning van het statuut aan de nieuwe onthaalouders een grote stap vooruit betekenen. In een tweede instantie moeten de actieve onthaalouders de keuze krijgen of zij al dan niet wensen in te stappen in dergelijk volwaardig statuut.

Auteur:
Helga Stevens
Vlaams parlementslid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Valerie Van Peel, Adjunct-woordvoerder N-VA Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: valerie.vanpeel@n-va.be
Url: www.n-va.be