Bewoners laten geld liggen

13/01/2010 08:28

Milieu Centraal

Utrecht, 13 januari 2009 - Eigenaren van oudere woningen (1975 en ouder) laten geld liggen. Ze kennen nauwelijks het bestaan van de subsidie op isolatieglas en het lage BTW-tarief voor isolatie. Dit blijkt uit onderzoek onder ruim 1.800 van deze eigenaar-bewoners dat TNS NIPO in opdracht van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal heeft laten doen. Het zijn juist deze wat oudere woningen die bij de bouw niet zijn geïsoleerd. Daarmee missen de bewoners dus kansen om op voordelige wijze hun woning energiezuiniger en comfortabeler te maken en om het milieu een handje te helpen.

Eén van de maatregelen om energiezuinig wonen mogelijk te maken, is verlaging van het BTW-tarief op het laten aanbrengen van gevelisolatie. Het tarief is tijdelijk verlaagd van negentien naar zes procent. Driekwart van de ondervraagden kent deze korting niet. Deze korting geldt overigens ook voor het laten isoleren van vloer en dak.

Een andere maatregel is een subsidie van maximaal 200 euro voor een 'maatwerkadvies energiebesparing'. Dit advies geeft een overzicht van de energiebesparende maatregelen, de kosten daarvan en de besparingen die te behalen zijn. Slechts achttien procent van de ondervraagden kent de regeling of had er van gehoord en 82 procent kent de regeling niet.

Een derde voorbeeld is een premie van 300 euro die het energiebesparingsprogramma Meer Met Minder kan uitkeren, na volgen van een stappenprogramma. De energiebesparing moet dan minimaal twintig procent zijn. Slechts veertien procent van de ondervraagden heeft van deze premie gehoord; 86 procent kent de premie niet.

Ook dit jaar zijn er kortingen en subsidies beschikbaar gesteld om eigenaar bewoners te stimuleren hun woning te isoleren en energiezuiniger te maken.


- Subsidie van 35 euro per m2 op isolatieglas (HR+ of HR++ glas)


- Laag BTW-tarief voor laten isoleren van dak, gevel (spouwmuur) en vloer


- Maximaal 200 euro subsidie op maatwerkadvies energiebesparing


- 300 Euro premie op energiezuiniger maken van de woning

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.milieucentraal.nl