Socialistische Partij

Leeftijdsdiscriminatie op NS-stations

12-01-2010 * Vrijdag 8 januari heeft ROOD, jong in de SP artikel 1 uit de Nederlandse grondwet aan de directie van Servex B.V. overhandigd. Uit de jaarlijkse flexinspectie van ROOD komt naar voren dat de exploitant van de eet -en drinkgelegenheden op NS-stations jongeren weert wegens leeftijd. ROOD-voorzitter Leon Botter: "Leeftijdsdiscriminatie is onacceptabel, iedere jongere heeft recht op goed werk. Maar het is eigenlijk te gek voor woorden dat er gediscrimineerd wordt door een dochter van de NS, waarvan de staat enige aandeelhouder is. We bieden ze het grondwetsartikel aan om ze eraan te herinneren dat discriminatie verboden is."

Met de flexinspectie stelt ROOD jaarlijks de gevolgen van flexcontracten voor jongeren aan de kaak. Dit jaar werden de eet- en drinkgelegenheden onderworpen aan een invasie van jonge inspecteurs. Botter: "Jongeren werken vaak veel meer uren dan hun contract aangeeft. Veel jongeren geven aan juist meer zekerheid te willen dan deze flexcontracten. Bovendien gaf ruim eenderde van de ondervraagde medewerkers aan dat er geselecteerd wordt op leeftijd bij het aannemen van medewerkers. Dat is schandalig."

Ondanks de gevolgen van tijdelijke contracten wil de regering de regeling hiervoor uitbreiden. "In plaats van drie tijdelijke contracten wil de regering het voor werkgevers mogelijk maken om straks zelfs vier tijdelijk contracten aan te bieden. Ongeveer driekwart van de jongeren die ROOD sprak zei dat ze dit een slecht plan vinden. Jongeren willen geen wegwerpwerknemer zijn, iets dat het kabinet kennelijk wel wil. De enige zekerheid die jongeren van dit kabinet lijken te krijgen is dat ze er na 3 contracten alsnog uitvliegen." aldus Botter.