Pechtold leverde materiaal aan Ombudsman in
onderzoek Edwin de Roy van Zuydewijn

D66-leider Alexander Pechtold is één van de initiators geweest van het onderzoek door de Nationale Ombudsman naar mogelijke tegenwerking van Edwin de Roy van Zuydewijn door het Kabinet der Koningin. Dat stelt de Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer in EénVandaag: "Er is overleg geweest met de heer Pechtold, die is hier op mijn kantoor geweest en die heeft toen ook materiaal op tafel gelegd en aan de orde gesteld van wat moet hier nu mee gebeuren."

Ombudsman Brenninkmeijer stelt dat Pechtold hem een signaal gaf over mogelijke tegenwerking van De Roy van Zuydewijn. De D66 fractievoorzitter vroeg of de zaak De Roy van Zuydewijn iets voor de Ombudsman was of dat hij kamervragen moest stellen. Ombudsman Brenninkmeijer: " Voor mij was de afweging dat als er dit soort berichten zijn, dat dan de onderste steen boven moet komen. Daarvoor is de Ombudsman, getuigen worden onder ede verhoord, alle briefwisselingen of wat dan ook relevant is moeten we op tafel hebben. Dat is voor het vertrouwen van de mensen heel belangrijk, dat ze weten dat er iemand is die zich inzet. Soms vind je dan belangrijke dingen en soms vind je niks."

Edwin de Roy van Zuydewijn laat aan EénVandaag weten 'verbijsterd' te zijn. Hij beraadt zich op volgende stappen maar wil eerst het rapport goed tot zich nemen.

Uitzending woensdag 13 januari 2010 om 18.15 uur op Nederland 1