Ingezonden persbericht

PERSBERICHT
Eindhoven, 24 december 2009

Internationaal kunstenfestival PlazaPlus

Uniek en ongewoon: pianoconcert vol bovennatuurlijk vernuft
Redenen genoeg om het internationaal kunstenfestival PlazaPlus te bezoeken. Het bomvolle programma bevat uitsluitend vernieuwende kunstenaars, dansers, muzikanten, filmmakers en animatoren. Daarmee ontdekt en verkent het festival de laatste trends en ontwikkelingen op het gebied van nieuwe media, modern theater en hedendaagse film.

Op voorhand een hoogtepunt van het festival is ongetwijfeld de audiovisuele live performance 'Hauschka's Ghost Piano'. Uniek en ongewoon: een hypermoderne versie van een 19e eeuwse spookvoorstelling door een van de meest onconventionele, charmante pianisten en een van de jonge filmbeloftes van dit moment: Hauschka en Jeff Desom.

Klassiek geschoolde pianist/componist Hauschka (een alias van Volker Bertelman) brak door met zijn speelse en originele experimenten op de 'geprepareerde piano'. Met tape, kroonkurken, gitaarsnaren, aluminiumfolie en andere ingrediënten weet hij aan het instrument onverwachte ritmes en melodieën te ontlokken. Zijn prachtige composities hebben wortels in zowel Oost-Aziatische muziek, Satie en Ravel als in het minimalisme van Reich en Nyman.

Filmmaker Jeff Desom gebruikte op zijn beurt zowel Hauschka zelf als zijn muziek in zijn films. De Luxemburger hanteert de modernste technieken, maar laat zich tegelijkertijd inspireren door het verleden. Zijn grote doorbraak kwam met het wonderschone, dromerige 'Morgenrot', naar de gelijknamige compositie van Hauschka, waarvoor hij ansichtkaarten uit het New York van rond 1900 animeerde tot een vloeiend decor. De live performance 'Hauschka's ghost piano', dat is vormgegeven als film, maar dan van ver voordat film bestond, ontsproot uit het brein van Desom.

Curator Gieske Bienert: "Jeff Desom werkte dus al eerder met muziek van Hauschka, maar live samenwerken, dat deden ze nog niet eerder! Speciaal voor PlazaPlus maken het jonge filmtalent en de ervaren musicus (die zijn sporen ruimschoots heeft verdiend in de niche waarin hij zich begeeft) nu deze genre overstijgende live performance, waarin de oude truc van de geestverschijning via nieuwe technieken en de modernste apparatuur nieuw leven wordt ingeblazen. Al met al een unieke, gedroomde cross-over, kun je wel stellen. PlazaPlus is dan ook erg trots dat dit duo naar Eindhoven komt voor deze uitzonderlijke happening die je gezien (en gehoord) moet hebben!"

'Hauschka's ghost piano' staat tweemaal op het festivalprogramma. Wie benieuwd is naar meer werk van het Luxemburgse filmtalent Desom, kan vrijdag bovendien ook naar zijn speciale screening & talk, met uitgebreide tekst en uitleg over zijn werk. PlazaPlus vindt plaats in film- en theaterhuis Plaza Futura in Eindhoven van donderdag 14 tot en met zaterdag 16 januari 2010. Surf voor het volledige programma en kaartverkoop naar www.plazaplus.nl

------------------------------------------------------------

Noot voor de redactie,