Gemeente Eijsden

CURSUS SNOEI FRUITBOMEN IN ZUID-LIMBURG

Voor eigenaren van hoogstamfruitboomgaarden organiseert de stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen in Limburg, IKL vanaf 14 januari een snoeicursus. De cursus vindt plaats in Eijsden en bestaat uit zes dagdelen. Tijdens vier bijeenkomsten komt de snoei en het verdere onderhoud van de boomgaard aan de orde. De cursus is bedoeld voor eigenaren van hoogstamfruitbomen die het nut en de noodzaak tot regelmatig onderhoud onderschrijven. Eenmaal begonnen met het onderhoud van de bomen gaat er vaak een compleet nieuwe wereld open. Hoogstamfruitbomen zijn cultuurbomen. Door een gerichte vormsnoei van de jonge bomen krijgen de bomen op termijn een gezonde, goed opgebouwde kroon die mooi fruit zal dragen. Indien men het snoeien nalaat, groeien de bomen dicht. Van een mooi opgebouwde kroon met gesteltakken is dan geen sprake.
Bij oudere, ooit goed gevormde bomen geldt hetzelfde. Als ze niet regelmatig gesnoeid worden, neemt de vitaliteit zienderogen af.

Vroeger kregen studenten aan de fruitteeltschool, dan ook het volgende advies mee: "Ge moet die boom gaan zien, als uw eigen lief". Eigenaren van hedendaagse boomgaarden, onderkennen deze aansporing. Het inzicht in de snoeit rijpt met de jaren. Eenmaal `gegrepen' door de groei- en snoeicyclus van een fruitboom, ga je de boom gedurende de seizoenen volgen en waar nodig helpen.

Tijdens vier bijeenkomsten komt de verzorging van de boomgaard aan de orde. Stapsgewijs worden cursisten wegwijs gemaakt in de principes van de snoei en het verdere onderhoud van hoogstamfruitbomen. Naast de theorie ruimt de stichting IKL een belangrijke plaats in voor de praktijk. Zo leren cursisten hoe ze vorm moeten brengen in jonge fruitbomen en hoe ze het achterstallig onderhoud aan oude bomen weg kunnen werken.
Oude hoogstambomen takelen af door achterstallig onderhoud. De bomen zijn topzwaar, hebben dood hout en ook de opbrengst valt vaak tegen. Bovendien worden onverzorgde bomen regelmatig geteisterd door ziekten en plagen. Door gerichte ingrepen kunnen deze boomgaarden behouden blijven. De cursus is verder bedoeld voor mensen die recent een boomgaard aangeplant hebben en die zich niet goed raad weten met de essentiële vormsnoei.

De IKL-cursus vindt plaats op twee donderdagavonden en twee hele zaterdagen.
De cursus in Eijsden start op donderdagavond 14 januari. De overige data zijn zaterdag 16, donderdag 23 en zaterdag 28 januari. Bij 25 deelnemers sluit de cursus.

Deelnemers ontvangen een complete cursusmap. Deze map kan als leidraad en naslagwerk gebruikt worden bij de verzorging van de hoogstamboomgaard. Achtergrondinformatie is op thema terug te vinden in de map. Tevens zijn hierin rassenlijsten en bestuivingtabellen opgenomen van fruitrassen die in het verleden in de hoogstamboomgaarden geteeld werden.

Geïnteresseerden kunnen zich per mail aanmelden bij IKL:ikl@ikl-limburg.nl (0475-386 430).
Cursuskosten bedragen EUR 75,-. Inschrijving geschiedt door overmaking van dit bedrag op gironummer 52.41.531 t.n.v. stichting IKL, Roermond, onder vermelding van snoeicursus Zuid-Limburg.

Voor meer informatie : stichting IKL: 0475-386430