Gemeente Castricum

Jeugdgemeenteraad buigt zich over millenniumdoelen

Uniek initiatief om jeugd wegwijs te maken in gemeentepolitiek

Â

Op 14 januari gaan 50 leerlingen van 2 vmbo van het Clusius College in Castricum een dag lang aan de slag als gemeenteraadslid. Die dag bereiden zij voorstellen voor om een van de acht millenniumdoelen te helpen realiseren. Aan het eind van de middag presenteren zij in zes groepen hun voorstellen in een jeugdraadsvergadering. Bij de raadsvergadering, die plaatsvindt van 16:00 tot 18:00 uur en die wordt geopend door burgemeester Emmens-Knol, is publiek van harte welkom.

Â

Het project is bedoeld om de jeugd te laten kennismaken met de gemeentelijke politiek en wegwijs te maken in de processen die daarin plaatsvinden. Deze âWegwijsdagâ is een initiatief van het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) en de gemeente Castricum, die ook tekenen voor de begeleiding. Het Clusius College haakte graag aan bij dit initiatief.

Â

Gemeenteraadsleden is gevraagd âs middags te helpen bij het opstellen van de voorstellen. De leerlingen kunnen plannen voorstellen om een van de acht millenniumdoelen te (helpen) realiseren. Daarmee kunnen zij een bedrag van 1500 euro verdienen, waarmee dat specifieke plan in de praktijk kan worden gerealiseerd. De gemeente neemt het voortouw om het winnende project uit te voeren, maar zal de leerlingen daarbij betrekken.