FNV KIEM

FNV KIEM op Noorderslag

woensdag 06 januari 2010

Op 14, 15 en 16 januari is het weer zover. Eurosonic Noorderslag biedt de muziekindustrie en liefhebbers een weekendvullend programma met talent, muziek en informatie. Ook FNV KIEM levert haar bijdrage in de vorm van verschillende paneldiscussies en uiteraard de uitreiking van de Popprijs.

Werkgroep Gerkens
Op vrijdag 15 januari zit vakbondsbestuurder Hans Kosterman het panel "Werkgroep Gerkens: Hoe nu verder?" voor. Samen met verschillende kenners zoals Christiaan Alberdingk Thijm (advocaat), Fred Teeven (kamerlid VVD) en Erwin Angad Gaur (Ntb) praat hij over de uitkomst van de Parlementaire Werkgroep Gerkens die het Thuiskopiestelsel binnen drie jaar wil opdoeken. Deze werkgroep wil de auteurs- en naburige wetgeving een update geven, maar de creatieven worden zwaar getroffen.

Auteurswet
Digitale en politieke ontwikkelingen zetten de handhaving van het auteursrecht op scherp. Guus Bleijerveld, bestuurslid van FNV KIEM voor de vakgroep BVPOP, zit op vrijdag het panel "Auteursrecht, het einde in zicht?" voor. Dit panel gaat in op vragen als: Kan een auteur ook in de toekomst nog op bescherming rekenen van een auteurswet? Is er nog geld te verdienen met de creatie van muziekwerken? Welke alternatieve businessmodellen bestaan er voor een professionele muziekauteur? Een must voor iedereen die wil weten waar het auteursrecht naartoe kan gaan.

De flexibiliteit van BUMA
Op zaterdag 16 januari neemt Hans kosterman samen met een panel van deskundigen de flexibiliteit van BUMA onder de loep. Buma incasseert voor haar rechthebbenden daar waar hun repertoire openbaar wordt gemaakt. Dat de organisatie zich daarmee niet populair maakt bij de gebruikers van de muziek is uit de aard van zaak goed te begrijpen. Bij de laatste acties van Buma werden er tarieven voor internet gebruik van muziek in de markt gezet. Behalve de zakelijke gebruikers werden ook de consumenten aangesproken die fragmenten van You Tube halen en die op hun eigen site zetten: de zogenaamde "embedded files". Deze niet volmaakt doordachte actie van Buma bracht een vloedgolf van klachten teweeg. Uiteraard van de bewuste particulieren maar ook van verschillende rechthebbenden zelf.

Popprijs en extra feest
En net als alle andere jaren zal op zaterdagnacht de Popprijs uitgereikt aan de band of artiest die in het afgelopen jaar de belangrijkste bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse popmuziek. Voor de vakgroep BVPOP van FNV KIEM heeft Eurosonic Noorderslag dit jaar een extra feestelijk tintje. Ter gelegenheid van het 25 jarig jubileum van de vakgroep wordt een Puntenplan Popbeleid aangeboden aan FNV-voorzitter Agnes Jongerius, en er wordt uiteraard geborreld.