Gemeente Soest

.

De gemeenteraad vergadert op 14 januari 2010

08 januari 2010

Op donderdag 14 januari 2010 komt de gemeenteraad bij elkaar.

Wij nodigen u uit voor de Ontmoeting met presentaties en bijeenkomsten over diverse onderwerpen en de Ronde met een inhoudelijke bespreking (zonder het innemen van standpunten).

Hieronder vindt u een korte toelichting op de onderwerpen die aan de orde komen.

---

DE RONDE 19.30 - 20.15 UUR

Tarieven onroerende zaakbelastingen / ozb-tarievenmethodiek 2008

Het onroerende goed in Soest is gewaardeerd per 1 januari 2009. Deze waarden worden gehanteerd voor de onroerende zaakbelastingen in 2010. Ten opzichte van 2008 wordt voor woningen uitgegaan van een waardestijging van gemiddeld 3,4%, voor niet-woningen is de mutatie nihil. Daarnaast heeft de accountant van de gemeente onderzoek gedaan naar de ozb-tarievenmethodiek 2008 en heeft de Rekenkamercommissie Soest opmerkingen geplaatst bij de verantwoording van de navorderingsaanslagen ozb van de defensieterreinen. In deze Ronde-bijeenkomst kunnen verduidelijkende vragen gesteld worden over het tarievenvoorstel 2010 en wordt de Raad gevraagd of ingestemd kan worden met de bevindingen van de accountant en de rekenkamercommissie. Naar verwachting zal het tarievenvoorstel 2010 in de Raad van 21 januari 2010 worden vastgesteld.

---

ONTMOETING / RONDE 19.30 - 21.00 UUR

Bestemmingsplan Apollo-Noord

Het concept-bestemmingsplan Apollo-Noord heeft betrekking op het gebied achter Kontakt der Kontinenten in Soesterberg. Op dit concept-bestemmingsplan zijn 9 zienswijzen ontvangen. In het eerste deel van deze bijeenkomst kunnen de zienswijzen mondeling toegelicht worden, daarna kunnen raadsleden verduidelijkende vragen stellen over het bestemmingsplan. Tevens wordt er tijdens deze bijeenkomst een stedenbouwkundige studie gepresenteerd. Dit geeft een beeld van een mogelijke invulling van het plangebied. Het bestemmingsplan is ook te downloaden via www.soest.nl. Besluitvorming is voorzien in de raad van 18 februari 2010.

---

DE RONDE 20.15 - 21.00 UUR

Voortgang rapport Rekenkamercommissie: Treft Subsidie Doel?

De Rekenkamercommissie Soest heeft een opvolgingsonderzoek gedaan naar de stand van zaken over de implementatie van de Beleidsgestuurde Contractfinanciering (BCF-traject). In deze Ronde-bijeenkomst presenteert de Rekenkamercommissie Soest haar bevindingen en kunnen raadsleden verduidelijkende vragen stellen aan de Rekenkamercommissie en het College van B en W. Na deze Ronde vindt agendering plaats voor de raad van 21 januari 2010. Hoe wil de raad omgaan met de bevindingen uit het opvolgingsonderzoek.

---

ONTMOETING 21.15 - 22.00 UUR

Ontwikkelingen participatiebudget

Vanaf 1 januari 2009 is gestart met het "Participatiefonds". Het betreft de ontschotting van rijksbudgetten voor volwasseneneducatie, inburgering en reïntegratie (Werk en Bijstand). De doelgroep bestaat uit personen die inburgeren, mensen met een bijstanduitkering, jongeren in de WIJ (Wet Investeringen in Jongeren) en volwassenen in een educatietraject dat door de gemeente mogelijk gemaakt wordt. In deze bijeenkomst wordt ingegaan op de ontwikkelingen in 2009 en wordt een vooruitblik gegeven op 2010.