Openbaar Ministerie

Oud&Nieuw-zaken op zitting in Gelderland

8 januari 2010 - Arrondissementsparket Zutphen

Op donderdag 14 januari 2010 staat bij de rechtbank Zutphen een snelrechtzitting (politierechterzitting) gepland. Er zijn drie verdachten gedagvaard: twee voor openlijke geweldpleging de andere voor vernieling. Alle verdachten zijn voorgeleid bij de rechter-commissaris en moeten dus binnen de inbewaringstermijn afgedaan worden. De verdachten voor de snelrechtzitting op 14 januari staan gepland vanaf 11.00 uur.
In Arnhem zijn er geen zaken/verdachten die in aanmerking komen voor de snelrechtzitting.

O&N-thema-zitting
Op 11 februari 2010 staan O&N-themazittingen (politierechterzitting) gepland. Voor deze zitting zijn in Zutphen 8 verdachten gedagvaard. Het gaat hier o.a. om openlijke geweldplegingen en mishandeling. Ook staat er één minderjarige verdachte op kinderzitting. Deze zitting begint om 9.00 uur. Het gaat hier om verdachten die niet zijn voorgeleid en niet in voorlopige hechtenis zitten.

In Arnhem zijn er 5 verdachten gedagvaard voor deze themazitting op 11 februari in verband met o.a. de volgende feiten: geweld tegen personen met een publieke taak, vernieling en mishandeling. De zitting begint om 09.00 uur. Daarnaast zijn er 7 verdachten die zowel een transactie als een dagvaarding hebben gekregen. Wanneer deze verdachten tijdig de transactie betalen hoeven zij zich op 11 februari niet voor de rechter te verantwoorden.
Eén minderjarige krijgt een stevig gesprek met de officier van justitie omdat hij ervan verdacht wordt een politieagent beledigd te hebben.

Onderzoek
Daarnaast is er in Noord-Oost-Gelderland nog één onderzoek gaande naar een vuurwerk incident in Harderwijk, waarbij iemand ernstig gewond geraakt is. In Gelderland-Zuid en Gelderland-Midden zijn nog meerdere zaken in onderzoek. Wanneer deze onderzoeken tijdig kunnen worden afgerond en beoordeeld kunnen verdachten uit deze onderzoeken ook nog gedagvaard worden voor de zitting van 11 februari. Daarnaast wordt in Gelderland-Zuid onderzoek gedaan naar de geweldsincidenten in Culemborg.