Vertegenwoordigers 3 godsdiensten ontvangen Arminius-gloss

11/01/2010 13:59

De Remonstranten

Utrecht , 11 januari 2010 Donderdag 14 januari herdenken de Remonstranten dat het 400 jaar geleden is dat de Remonstrantie werd ondertekend. Tijdens deze bijeenkomst in Museum Catharijneconvent in Utrecht worden de glossy Arminius en ook het boek De Remonstrantie 400 jaar gepresenteerd. Voorafgaand aan de nieuwjaarsbijeenkomst komen, net als 400 jaar geleden, de remonstrantse predikanten bijeen. Museum Catharijneconvent en dagblad Trouw presenteren deze week 'prachtig Remonstrant' - portretten van remonstranten. Trouw publiceert deze portretten op dinsdag 12 januari met begeleidende interviews van journaliste Monic Slingerland . De foto's zijn deze week ook te zien in Museum Catharijneconvent.

De eerste exemplaren van Arminius en De Remonstrantie 400 jaar worden uitgereikt aan:

Simin Rafati studeerde Islamitische theologie aan de Universiteit in Leiden. Simin is van Iraanse komaf. In 2009 publiceerde zij een Perzische vertaling van Jip en Janneke.

Rabbijn David Lilienthal is emeritus voorganger van de liberaal joodse gemeente in Amsterdam en decaan van het Levisson-instituut, opleidingsinstituut voor rabbijnen.

Ds Jan Offringa is predikant van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) en voorzitter van de beweging van moderne theologen in de PKN Op Goed Gerucht. In 2008 deed hij een publieke oproep aan de leiding van zijn kerk om excuses te maken aan de Remonstranten vanwege het 17e eeuwse conflict tussen remonstranten en contra-remonstranten.

Over de publicaties:

Arminius, voorvechter van de vrije wil Meer dan tachtig bladzijden full colour glossy, vol interviews, portretten, twistgesprekken en lifestyle. Met onder meer: Wat zijn precies Remonstranten? Bekende Nederlanders: Hoe rekkelijk of precies zijn Jan Siebelink en Adelheid Roosen? Tariq Ramadan, Simin Rafati en Ramsey Nasr over Nederlandse principes; Interviews door o.a. Monic Slingerland (Trouw), Annemiek Schrijver (IKON) , Ciska Dresselhuys en Coot van Doesburgh (tekstschrijver van Paul de Leeuw). Boekencentrum Uitgevers Zoetermeer/ Remonstrantse Broederschap, 84 pagina's, ISBN: 9789023924364.

De Remonstrantie 400 jaar Na de dood van Arminius op 19 oktober 1609 organiseerden de rekkelijke calvinisten zich onder leiding van hofpredikant Johannes Uytenbogaert en dienden een bezwaarschrift of Remonstrantie in bij de burgerlijke overheid. De ondertekenaars, remonstranten genoemd, pleitten voor een rekkelijk christendom en wensten bescherming van de overheid tegen de aanvallen van de precieze calvinisten. De rekkelijke remonstranten, werden uiteindelijk in 1619 uit de kerk gezet . Uitgeverij Meinema, 192 pagina's, ISBN: 9789021142432

U kunt de presentatie bijwonen: Locatie: Museum Catharijneconvent ( www.catharijneconvent.nl)

Aanvang: 15.45 uur ( presentatie 16.10 uur)

Informatie en opgave Michel Peters, coördinator communicatie 06 -25010394/ 030 -2316970 communicatie@remonstranten.org - Zie ook: www.remonstranten.org





http://www.remonstranten.org